Obrenovac, 08.12.2021

BRNABIĆ SE SASTALA SA PREDSEDNIKOM ŠVAJCARSKE


Izvor: Beta,Lokalne novine | Obrenovac, 04.09.2019.
Dobri bilateralni odnosi, odlična saradnja

Foto:Tanjug
Predsednica Vlada Srbije Ana Brnabić i predsednik Švajcarske konfederacije Uli Maurer konstatovali su u utorak u razgovoru u Bernu da su odnosi Srbije i Švajcarske dobri, da između dve zemlje nema otvorenih pitanja, kao i da su tokom prethodnih nekoliko godina ostvarili odličnu saradnju, saopšteno je iz vlade Srbije.

"Imala sam odličan i sadržajan sastanak sa predsednikom Maurerom. Saradnja Švajcarske i Srbije se tokom prethodnih godina bazira upravo na onome što su prioriteti Vlade Srbije - investiranje u obrazovanje, nauku, istraživanje i razvoj, inovacije i digitalizaciju", rekla je Brnabić posle razgovora sa predsednikomm Švajcarske, prenosi se u saošptenju.

Ona je dodala da je Švajcarska tokom prethodnih godina bila partner koji je Srbiji pomogao da u domaći obrazovni sistem uvede dualno obrazovanje, koje je uspešno zaživelo. Ukazala je da postoji veliko interesovanje u zemlji za dualno obrazovanje i da se planira njegovo uvođenje i u visoko školstvo, odnosno fakultete.

Brnabić je podsetila da je Srbija uz pomoć Švajcarske u Beogradu razvila prvi naučno-tehnološki park, u kojem u ovom trenutku radi više od 700 inženjera u 70 kompanija.

"U ovom trenutku ulažemo više od 100 miliona evra u infrastrukturu za istraživanje i razvoj, završavamo naučno-tehnološki park u Novom Sadu, gradimo naučno-tehnološki park u Nišu i razvijamo ga u Čačku. Švajcarska će nastaviti da znanjem podržava ove naučno-tehnološke parkove, a to ćemo raditi i sa ostalim startap centrima širom Srbije", rekla je premijerka.

Brnabić je kazala i da je na sastanku dogovoreno da će ubuduće Švajcarska i Srbija dva puta godišnje organizovati sastanke na kojima će, pored političkih tema, biti reči i o saradnji privrednika dve zemlje, sa ciljem povećanog ulaganja u oblast istraživanja i razvoja u Srbiji.

Ona je ukazala i na činjenicu da je Srbija od početka godine postala jedna od najkonkurentnijih zemalja kada je reč o poreskom sistemu i okviru za investiranje u obrazovanje, istraživanje i razvoj i stvaranje intelektualne svojine.

Brnabić je izrazila nadu da će Srbija uspeti da "promen i paradigmu rasta i razvoja" svoje ekonomije tako da se ona više bazira na inovacijama i na znanju čime bi se stekla veća konkurentna prednost u odnosu na druge zemlje, pre svega iz regiona i ukazala da je Srebiji u tome potrebna podrška Švajcarske i njhovog kredibiliteta.

Ona je u razgovoru sa predsednikom Muererom izrazila zadovoljstvo što je Srbija u aprilu ove godine postala 23. punopravni član CERN-a.

Premijerka Brnabić će, u nastavku posete Švajcarskoj, u Bernu prisustvovati događaju Didžital dej, u okviru kojeg će širom zemlje biti organizovano više od 300 diskusija, izložbi i kurseva na temu "celoživotnog učenja" i primene digitalizacije i novih tehnologija.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE