Obrenovac, 05.10.2022

KO JE OSTAO BEZ KLUBA, A KO 'PRELETEO' U DRUGU PARTIJU?


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 04.10.2019.
Sve promene u Skupštini tokom 4 godine

Foto:Tanjug/Dimitrije Goll
Od vanrednih parlamentarnih izbora 2016. godine, a u susret prolećnim, redovnim, raspored političkih opcija, pa i snaga u Skupštini Srbije se donekle promenio, jer je došlo do pregrupisavanja poslanika, pa su neke stranke ostale bez poslaničkih klubova, neke promenile poslanike, u neke su ušli "preletači", a partije, poput Narodne stranke Vuka Jeremića i Stranke slobode i pravde Dragana Ðilasa, dobile su predstavnike u parlamentu, iako nisu učestvovale na izborima.

Bez poslaničkog kluba su ostali Pokret Dveri, Demokratska stranka Srbije, Nova Srbija Velje Ilića, kao i Pokret Dosta je bilo koji je imao 16 poslanika, a spao je na tri, koji je, praktično, pretrpeo i najveću "seču".

Od bivših članova tog pokreta formirana je stranka Moderne Srbije, a potom i njen poslanički klub "Stranka moderne Srbije", a nov je i klub Samostalnih poslanika u kome su se našle dve funkionerke Ðilasove novoformirane stranke "Slobode i pravde": Marinika Tepić, koja je u Skupštinu ušla kao članica Lige socijaldemokrata Vojvodine, zatim prešla u Novu stranku zorana Živkovića, kao i Ana Stevanović, nekadašnja poslanica DJB Saše Radulovića.

"Nova Srbija - Pokret za spas Srbije," je takođe novi poslanički klub, u koji su postala potpredsednica Narodne stranke Vuka Jeremića i i funkcionerka Narodne stranke Dijana Vukomanović koja je napustila SPS.

Skupština Srbije, posle svih ovih promena sada ima 15 poslaničkih klubova, a samostalno deluju 22 poslanika što je dovoljno da se formira još četiri poslanička kluba.

U šest poslaničkih klubova vlasti koje su formirali SNS i stranke u koaliciji nije bilo promena, osim što je Dijana Vukomanović iz SPS otišla u Narodnu stranku Vuka Jeremića.

Kada je reč o opoziciji, Srpska radikalna stranka ima najbrojniji poslanički klub sa 22 poslanika, a Demokratska stranka sa 15 i te dve dve stranke nisu pretrpele veće promene u svojim grupama, jedino je iz DS u "samostalce" prešao Zoran Živković lider Nove stranke koji je bio koalcioni partner demokrata na izborima.

Poslanička grupa SDS, Narodna stranka ima pet članova, šef je Miroslav Aleksić iz Narodne stranke, a ostali u grupi su članovi stranke Borisa Tadića.

Među poslanicima, koji ne pripadaju poslaničkim klubovima, su i bivši koalicioni partneri sa svojim poslanicima, Boško Obradović i Saša Radulović, koji su imali slogan “Da ovi odu, a da se oni ne vrate”, posle čega se Obradović pridružio Savezu za Srbiju koji uglavnom čine pripadnici bivše vlasti. Tako da većina od 22 “poslanika bez kluba” ne dolazi na sednice.

U “timu samostalnih, a bez kluba” su i poslanici DSS- a i predstavnici Stranke pravde i pomirenja, Muamer Zukorlić i Jahja Fehratović koji učestvuju u plenumskim raspravama.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE