Obrenovac, 08.12.2021

VUČIĆ: NEĆU IĆI U PRIVATNU POSETU CRNOJ GORI


Izvor: Insajder/N1/Beta,Lokalne novine | Obrenovac, 05.01.2020.
Odluku podržao i sa njom se saglasio patrijarh Irinej

Foto:Srđan Ilić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doneo je odluku da ne ide u, kako je najavio, privatnu posetu u Crnu Goru na Badnji dan. Rekao je i da je tu odluku podržao i sa njom se saglasio patrijarh Irinej.

“Ne želim da dajem alibi crnogorskom režimu koji će da kaže da je to napad na nezavisnost i ustavni poredak Crne Gore. Mi poštujemo nezavisnot i ustavni poredak Crne Gore i nikada ni na koji način ga nismo ugrožavali, niti nas to zanima" , rekao je Vučić.

On je dodao da je bila dogovorena poseta Pljevljima i Mileševskoj eparhiji, da je sve bilo spremno, a da se očekivao dolazak između 30 i 40 hiljada Srba iz Crne Gore ali da je protiv njega pokrenuta "hajka".

"Mi poštujemo njihovu nezavisnost, ma šta ja mislio o lenjosti i gluposti vlasti u Srbiji 2006. godine" , dodao je predsednik Srbije.

"Mislio sam da je normalna, uobičajena stvar, a onda sam shavtio, po reakcijama iz nekih kabienta u Crnoj Gori da to što bih privatno došao, bez političkih govora, bez ičega, samo da dođem u svoju crkvu... da to nije po volji crnogorskom režimu", rekao je Vučić.

Rekao je da sa Milom Ðukanovićem nikada nikakve dogovore nije imao, ni po jednom pitanju, a kako je rekao, pogotovo nije imao dogovore po nacionalnom pitanju dodajući da o tome misle "potpuno različito".

"Poštujem Mila kao predsednika Crne Gore, naše je da razgovaramo o normalnim odnosima Srbije i Crne Gore. Sve drugo nikada nikakve dogovore nismo imali ni po jednom pitanju, a pogotovo ne po nacionalnom pitanju o čemu mislimo potpuno različito ", poručio je Vučić.

Dodao je da je siguran da bi bilo izazivanja sukoba.

Komentarišući pokušaj paljenja zastave Ambasade Crne Gore u Beogradu, Vučić je rekao da je “1000 policajaca čuvalo njihovu ambasadu”.

Aleksandar Vučić razgovarao je u subotu ujutru sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Irinejom o situaciji u Crnoj Gori posle usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti.

Sastanak patrijarha i predsednika Srbije u zgradi Patrijaršije trajao je oko pola sata, a posle sastanka nije bilo izjava za medije, prenela je TV N1.

Sastanku su prisustvovali i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i generalni sekretar predsednika Nikola Selaković.

Do sastanka je došlo dan pošto je ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović po instrukcijama Ministarstva spoljnih poslova odbio da primi protestnu notu crnogorskog Ministarstva vanjskih poslova.

Gotovo istovremeno je i otpravnik poslova ambasade Crne Gore u Srbiji odbio da primi notu srpskog MSP-a.

ZAKON I BURNE REAKCIJE

Sporni zakon je na samom kraju godine, uz incidente i hapšenja, usvojila Skupština Crne Gore.

Njime je predviđeno da država postaje vlasnik svih verskih objekata koji su izgrađeni do decembra 1918. godine – ukoliko verske zajednice ne dokažu vlasništvo. Tako bi brojne crkve i manastiri koji su sada u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve postali vlasništvo Crne Gore.

Nakon glasanja poslanici Demokratskog fronta čiji su amandmani odbijeni negodovali su, čupali mikrofone u parlamentu, a potom su privedeni i zabranjeno im je da dve nedelje prisustvuju sednicama parlamenta.

Zbog usvajanja Zakona i u Srbiji je bilo incidenata. Tokom sednice Skupštine Srbije prošle nedelje došlo je do koškanja između poslanika Srpske napredne stranke Aleksandra Martinovića i lidera Dveri Boška Obradovića, koji je ušao u salu parlamenta zahtevajući da poslanici “zauzmu stav prema dešavanjima u Crnoj Gori”.

Širom Crne Gore hiljade vernika Srpske pravoslavne crkve (SPC) i drugih građana danima protestuje zbog usvajanja Zakona kojim se, kako smatraju, ugrožavaju prava SPC i Srba. 

Zvezdini navijači su na utakmici Evrolige protiv minhenskog Bajerna razvili transparent na kojem je pisalo „Crna Gora i Srbija, to je jedna familija“, te uvredljivo skandirali crnogorskom predsedniku Milu Đukanoviću, nakon čega pozvali okupljene u protesnu šetnju do Ambasade Crne Gore.

Tamo su bakljama pokušali da zapale zastavu, što su osudile i srpske i crnogorske vlasti. Ipak, ambasador Srbije u Crnoj Gori odbio je da primi protestnu notu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE