Obrenovac, 05.10.2022

JAČANJE SARADNJE SRBIJE I SAVETA EVROPE


Izvor: Beta,Lokalne novine | Obrenovac, 05.09.2019.
Sastali se Joksimović i Flesenkemper

Foto:Tanjug/Sava Radovanović
Ministarka Srbije za evropske integracije Jadranka Joksimović i direktor Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu Tobijas Flesenkemper razgovarali su u sredu.

Tema je bila jačanje odnosa Srbije i Kancelarije Saveta Evrope.

To se posebno odnosi na sprovođenje preporuka te evropske institucije i proces pristupanja Srbije Evropskoj uniji, saopštila je Vlada Srbije.

Joksimović je zahvalila za pomoć Saveta Evrope reformama u Srbiji, naročito javne uprave, pravosuđa, ljudskih prava i jačanja demokratskih normi i standarda.Direktor Kancelarije Saveta Evrope Tobijas Flesenkemper potvrdio je da će SE i ubuduće pomagati razvoj najvažnijih segmenata vladavine prava, navodi se u saopštenju.

On je ocenio da je Srbija jedna od najaktivnijih članica Saveta Evrope i da je posvećena reformama, posebno vladavine prava i ljudskih prava.

Joksimović je ocenia da je Srbija u poslednjih 16 godina, koliko je članica SE, postigla značajne rezultate u tim oblastima, da je saradnja Srbije i SE na "zavidnom nivou", ali i da ima prostora da se pojača. Ministarka je ukazala da Srbija posebnu pažnju posvećuje usvajanju i primeni standarda Saveta Evrope naročito u procesu evrointegracija, koje su strateški spoljnopolitički interes države.

Podsetila je da je 53 odsto građana "proevropski opredelenjo", a 68 odsto podržava sprovođenje reformi, posebno one koje se odnose na vladavinu prava.

Joksimović je naglaila i značaj "Horizontalnog programa podrške Saveta Evrope i Evropske unije", čija je druga faza nedavno odobrena. Radi se o obezbeđenju ekspertize u usklađivanju sa standardima Saveta Evrope u ključnim oblastima, uključujući reformu pravosuđa, unapređenje manjinskih prava, suzbijanje organizovanog kriminala i korupcije.

Joksimović i Flesenkemper su se saglasili da će Savet Evrope i Ministarstvo Srbije za evropske integracije, koje je koordinator ukupne razvojne pomoći, pojačati saradnju radi efikasnijeg korišćenja tih sredstava u ostalim ministarstvima.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE