Obrenovac, 05.10.2022

VUČIĆ SE SASTAO SA PUTINOM U SOČIJU


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 05.12.2019.
Razgovor o ključnim pitanjima, poneka reč i o narednom susretu

Foto:Predsedništvo Srbije/Tanjug
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se juče u Sočiju sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom.

Dvojica predsednika su se sastala u Putinovoj rezidenciji "Bočarov ručej", a kratak razgovor pred kamerama započeli su zahvaljujući jedan drugom na podršci, i govoreći o saradnji na svim poljima.

Vučić je ovom prilikom govorio na rusukom jeziku.

On je na početku razgovora rekao da nije optimista kada je reč o postizanju konačnog kompromisnog rešenja između Beograda i Prišine. Takođe, informisao je Putina da je gasovod kroz Srbiju praktično završen, a rekao je i da mu je drago da se ponovo susreće sa ruskim kolegom.

- Svaki susret sa vama ima veliki značaj za Srbiju - kazao je Vučić.

On je Putinu zahvalio na stalnoj podršci koju pruža Srbiji za očuvanje njegon teritorijalnog integriteta i nacionalnih intersa.

- Ali, moram da vam kažem da nisam optimističan po pitanju postizanju konačnog kompromisnog rešenja između Beograda i Prišine, ali o toj temi ćemo zajedno razgovarati - rekao je Vučić, koji je naveo i da je ekonomska saradanja Srbije i Rusije sve bolja i da robna razmena kontinuirano raste.

Podsetio je da se u Srbiji sprovode projekti sa RŽD-om, te pohvalio odgovornost i profesionalizam ruskih partnera. Posebno je zahvalio ruskom ministru odbrane Sergeju Šojguu za saradnju.

Vučić je podsetio na Putinovu posetu Beogradu s početka godine koje se, kaže, sa zadovoljstvom sećaju građani Srbije, i pozvao ruskog predsednika da dođe ponovo u Srbiju.

- Očekujemo vas u skrorije vreme da posetite našu zemlju - rekao je Vučić, koji je ruskom predsedniku uručio pismo patrijarha Irineja koje mu je poglavar SPC lično uputio.

Ruski predsednik je srpskoj delegaciji poželeo dobrodošlicu, rekavši da odnosi Srbije i Rusuje napreduju vrlo dobro, i da se strateško partnerstvo dve zemlje potvrđuje svakodnevno, kako u političkim i ekonomskim odnosima, kao i u sferi bezbednosti.

On je govorio o trgovinskoj razmeni, koja je porasla prošle godine za dva odsto, a ove za devet odsto. Kazao je je i da na jačanju i razvoju odnosa Srbije i Rusuje rade i zajedničke komisije, o čemu će više reči biti tokom Vučićeve posete.

Vladimir Putin je poručio Vučiću da ga očekuje u Rusiji ponovo u maju sledeće godine.

Dvojica predsednika su najpre imala sastanak u četiri oka, a potom su razgovori nastavljeni s delegacijama na radnom ručku koji je Putin priredio u čast predsednika Srbije.

Teme razgovora, kako je sam Vučić rekao, bila su sva ključna pitanja: od Kosova i Metohije, situacije u regionu Zapadnog Balkana, do toga kako Putin sagledava političku situaciju u Evropi, Evroaziji i celom svetu.

Razgovaralo se i o ekonomiji, a deo razgovora bio je posvećen saradnji i zajedničkim projektima na modernizaciji srpske železničke mreže, a velika pažnja biće usmerena i na pitanje gasa.

Kako je Vučić naveo, od Rusije očekuje pomoć u snabdevanju gasom, od kojeg zavisi cela srpska industrija, istakavši da "nas gas postaje ključno pitanje, jer se ne zna šta će se desiti u odnosima između Rusije i Ukrajine po pitanju snabadevanja gasom, a cela zemlja može da bude ugrožena ukoliko se ta pitanja ne reše sa ruskim partnerima".

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je poseta Rusiji srpskog predsednika važna i dugoočekivana i ocenio da su odnosi dve zemlje saveznički i zasnovani na partnerskom pristupu.

Sa Vučićem su u Soči otputovali i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ministar odbrane Aleksandar Vulin i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, kao i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE