Obrenovac, 19.08.2022

NAGRADE, KAZNE I 'KLASTERI'


Izvor: Tanjug/Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 06.02.2020.
Evropska komisija je usvojila novu metodologiju proširenja, a pred Srbiju je stavljen izbor

Foto:Shutterstock
Evropska komisija (EK) usvojila je novu metodologiju proširenja EU koja se odnosi na zemlje Zapadnog Balkana, a Srbija i Crna Gora će moći da biraju da li će nastaviti pregovore sa EU po njoj, ili će ipak nastaviti po starom sistemu.

Preciznije, ukoliko se ove dve zemlje slože, rad na poglavljima bi mogao da se organizuje oko oblasti, i to sve uz dogovor sa ove dve zemlje i poštovanje postojećih pregovaračkih okvira.

To je, između ostalog, rekao komesar za proširenje Oliver Varheji, nakon što je EK usvojila ovaj dokument. On je na samom početku predstavljanja novme metodologije rekao da osnovni cilj Evropske unije ostaje nepromenjenjen - proširenje Unije na Zapadni Balkan.

- Srbija, kao zemlja koja već pregovara sa EU, ima mogućnost, ako tako odluči, da se priključi novoj metodologiji. Ne mogu se nametati nova pravila zemljama koje su već u procesu. Ali, uzmite na primer ekonomski sektor i činjenicu da zemlje koje idu brže u ekomoskim reforma mogu sada da brže počnu i završe taj klaster, što će biti povezano sa dodatnim investicijama kao podsticajem - objasnio je on.

Prioritet je vladavina prava

Ono što je istakao kao najvažniju stvar jeste vladavina prava sa kojom će, kako je naveo, pristupanje EU i početi i završiti se.

Pojasnio je i da je nova metodologija predvidela novu podelu, odnosno da će poglavlja biti grupisana po, kako je rekao, "klasterima", što bi trebalo da doprinese dinamičnijem procesu pregovora i pristupanja.

Kako je pojasnio, raditi po "klasterima" nije loše, jer bi u praksi moglo da se desi da se više poglavlja otvore odjednom, odnosno sva koja pripadaju tom korupusu.

On je izneo "ponudu" EU da se poregovori u okviru određenog klastera mogu završti i za godinu dana, ukoliko je zemlja kandidat spremna za primenu reformi u određenim oblastima.

- Redosled otvaranja klastera ostaje odluka zemalja u procesu pridruživanja. Jedini zahtev EU jeste da se pregovori otvore i zatvore klasterom koji se odnosi na vladavinu prava - pojasnio je on.

Izbeći iznenađenja

Nova metodologija predviđa i značajniji angažman zemalja članica u monitoringu napretka kandidata. Time bi se, navodi evropski komesar, izbegla "iznenađenja" kada se neke zemlje članice nisu slagale sa procenama Komsije oko ispunjenosti uslova za napredak u pristupnim pregovorima.

- Eksperti zemalja članica sa ekspertima evropske komisije ići će na teren da procenjuju napredak - naveo je on.

Kao što je i ranije najavljivano, a to je Kosmisija i usvojila, predviđena je neka vrsta nagrade i kazne za zemlje kandidate, u odnosu na to kako budu ispunjavale uslove i sprovodile reforme koje se od njih traže.

- Mora biti jasno da se može ići unazad ukoliko zemlje na zadovoljavajući način ne sprovode reforme. Suspenzija fondova je jedan od načina sankcionisanja, kao i ponovno otvaranje pregovora u poglavljima koja su već zatvorena ili suspendovanje pregovora - objašanjava Varheji.

Da se zna tačno šta se traži i šta će se dobiti

On naglašava da za Komisju i zemlje članice prosperitet i stabilnost Zapadnog Balkana ostaju "vrhunski prioritet".

- Potrebne su nam trajne i primenjive reforme u regionu, a EU jasno mora da kaže šta traži od zemalja u procesu i da tačno kaže šta će one dobiti za svoje napore - istakao je on, dodavši da je usvojeni predlog metodologije prvi od tri elementa "obnovljne strategije za Zapadni Balkan".

- Nakon metotodologije, uslediće pokretanje pregovora sa Severnom Makedonijiom i Albanijom, a zatim i Plan za ekonomske investicije u regionu - zaključuje komesar Varheji.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE