Obrenovac, 11.08.2022

STIŽU NOVCI


Izvor: Alo.rs/Srpski telegraf/I.L.,Lokalne novine | Obrenovac, 06.03.2020.
Stižu velike pare u Srbiju, deo kofera od 60 milijardi uskoro kod nas

Foto:AP Photo/Evan Vucci


Vučić je naglasio i budžet korporacije u visini od 60 milijardi dolara. 

Donald Tramp zadužio je dvojicu čelnika Međunarodne korporacije za razvoj finansiranja (DFC), organizacije koja ima budžet od čak 60 milijardi evra, da jedan deo tog novca ulože u Srbiju. Ovu korporaciju formirao je lično predsednik Amerike 2018. godine, a zamišljena je kao pandan kineskom projektu "Novi put svile" kako bi Sjedinjene Države parirale širenju uticaja Pekinga širom sveta.

Pre nešto više od mesec dana u Srbiji je boravio Kejleb Mekari, savetnik generalnog direktora Razvojne finansijske korporacije, dok se pre nekoliko dana predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Vašingtonu sastao sa izvršnim direktorom ove organizacije Adamom Boehlerom. Prema saznanjima do kojih je došao Srpski telegraf, jedna od najjačih američkih državnih finansijskih institucija planira kod nas ulaganja u poljoprivredu, ekologiju i još neke sektore.

Potvrda ove informacije stigla je i od predsednika Vučića, koji je sumirao posetu Vašingtonu. On je podsetio da je Džared Kušner, zet Donalda Trampa i čovek od njegovog najvećeg poverenja, zadužen za rešavanje kriza širom sveta, veliki prijatelj sa izvršnim direktorom korporacije SAD Adamom Boehlerom. 

Vučić je naglasio i budžet korporacije u visini od 60 milijardi dolara. 

- Mene je iznenadilo da toliko vremena posvete nama u danu kada zbog koronavirusa američka centralna banka FED smanjuje kamate da bi spustila pritisak na privredu. I pored toga oni su proveli toliko vremena sa predsednikom Srbije. To neće promeniti u korenu njihovu politiku, ali hoće da se naši stavovi čuju i imamo više razumevanje u budućnosti - istakao je Vučić. 

Sagovornici Srpskog telegrafa ističu da ono što se može naslutiti iz ove poruke jeste da Srbija može da očekuje pomoć u vidu investicija, ali i da ekonomsko povezivanje Trampova administracija vidi kao jedan od načina koji nas može približiti kompromisnom rešenju za Kosovo. Druga strana medalje je ono što Mekari tokom posete Beogradu nije rekao, a to je da su ova sredstva delom opredeljena za Srbiju kako bi istrgli kineski kapital odavde. 

Potpredsednik parlamenta i jedan od osnivača Kongresa srpsko-američkog prijateljstva Vladimir Marinković za Srpski telegraf kaže da pozicija američke administracije i jeste da kroz ulaganja i ekonomsko osnaživanje Srbije, ali i celog regiona, prvenstveno poveća svoj uticaj, ali i mogućnost da se ključna politička pitanja reše kompromisom i na dug rok. 

- U prilog ovoj tezi ide i angažovanje specijalnog izaslanika predsednika Trampa za pregovore između Beograda i Prištine, koji je na prvo mesto stavio ekonomiju, razvoj trgovine, infrastrukturno povezivanje i biznis kao preduslov za bilo kakvo političko rešenje, a ne autopilot politika koju su zastupale prethodne američke administracije. To je na kraju i pristup našeg predsednika Vučića. Pravi primer za to je mali Šengen - naglašava Marinković.

Prema rečima predsednika Centra za proučavanje globalizacije Dejana Miletića, činjenica je da bez snažnog ekonomskog prisustva nije moguće ostvariti ozbiljan politički uticaj u savremenoj Srbiji.

- Ponašanje američkog ambasadora u Beogradu Entonija Godfrija, kao i specijalnog predstavnika američkog predsednika za Balkan Ričarda Grenela, jasno ukazuje da SAD imaju želju da kroz ekonomsku saradnju dođe do dodatnog približavanja Srbije i SAD, što je ozbiljna, pobednička strategija. Pored toga, saradnja Srbije sa Kinom, putem ekonomije, otrežnjujuće deluje na SAD - zaključuje Miletić.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE