Obrenovac, 11.08.2022

NIJE SMEÅ NO


Izvor: Beta,Lokalne novine | Obrenovac, 06.06.2020.
Srbija i Kina potpisale memorandum o saradnji u istraživanju svemira

Foto:Tanjug/Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj/ Miloš Perić


Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Srbije Nenad Popović i predsednik Kineske nacionalne svemirske administracije Keđan Džang potpisali su, tokom video-konferencijskog sastanka, Memorandum o saradnji u oblasti inovacija u istraživanju i upotrebi svemira u mirne svrhe.

Memorandumom je predviđeno da Srbija i Kina razvijaju bilateralnu saradnju u oblasti razvoja i upotrebe svemirskih tehnologija, satelitskih sistema i sistema osmatranja zemlje iz svemira sa primenama u oblastima pametne poljoprivrede, telekomunikacija, ekosistema, sistema daljinskog osmatranja i geolokacijskog pozicioniranja, saopštilo je ministatrstvo.

Popović je naveo da su partneri iz Kine spremni da Srbiji stave na raspolaganje sve svoje znanje i iskustvo u oblasti razvoja i primene svemirskih tehnologija. 

"Ovakva otvorenost i spremnost na saradnju, koju je iskazao gospodin Džang, pokazuje koliko je veliko naše međusobno poverenje i koliko je snažno čelično prijateljstvo između naše dve zemlje", naveo je Popović.

Keđan Džong je kazao da je potpisivanje memoranduma u zajedničkom interesu obe zemlje i predstavlja korak napred u promovisanju bilateralne saradnje u oblasti svemirskih tehnologija.

Memorandumom je predviđeno da Srbija i Kina učestvuju u zajedničkoj izgradnji stanica za prijem satelitskih podataka, razvoj satelitskih sistema i servisa sa pružanjem usluga lansiranja, razmene i primene satelitskih podataka u svrhu razvoja inovativnih usluga i razvoja nauke o zemlji i izučavanja klimatskih promena.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE