Obrenovac, 15.05.2021

ODRŽANI IZBORI NA KOSOVU


Izvor: Beta,Lokalne novine | Obrenovac, 07.10.2019.
Samoopredeljenje, DSK i DPK proglasile pobedu na kosovskim izborima

Foto:Printscreen
Političke stranke Samoopredeljenje, Demokratski savez Kosova (DSK) i Demokratska partija Kosova (DPK) proglasile su pobedu na prevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu.

Zamenik predsednika DSK Ljutfi Haziri na konferenciji za medije izjavio je da prema podacima dobijenim od timova na biralištima vodi DSK, te da se nalazi ispred Samoopredeljenja koje je druga stranka po broju glasova.

"Prema rezultatima koje smo dobili od anketa, mi smo pobednici na izborima. Prva stranka u podršci gradjana i srećni smo što smo kao opozicioni blok postigli dobar rezultat. Imamo prednost, vodjstvo prema Samoopredeljenju kao drugoj stranci", rekao je Haziri.

Haziri je odbio da odgovori na pitanje sa kojom partijom će ići u postizbornu koaliciju i istakao "uz ono što smo rekli ne, sigurno ne sa DPK".

Rukovodstvo i aktivisti Samoopredeljenja počeli su da slave u svom sedištu nakon što su čuli rezultate egzit pola, ali i informacije svojih aktivista.

Lider i kandidat za premijera Kosova iz DPK Kadri Veselji pozvao je svoje simpatizere da proslave pobedu u Prištini.

Lider Socijaldemokratske inicijative koja je bila u predizbornoj koaliciji sa Alijansom novo Kosovo i Partijom pravde na konferenciji za novinare rekao je da je njegova stranka postigla zapaženi rezultat na izborima i da za sada ima sedam poslaničkih mesta i očekuje da dobije i osmo.

Prema podacima egzit pola prištinske televizije Klan Kosova, prva dva mesta dele Demokratski savez Kosova i Samoopredeljenje sa 30 odsto dobijenih glasova.

Na trećem mestu je Demokratska partija Kosova sa 22,28 odsto glasova, slede Alijansa za budućnost Kosova u koaliciji sa Socijaldemokratskom partijom Kosova sa 10,58 odsto glasova.

Prema egzit polu koalicija Socijaldemokratska inicijativa Kosova, Alijansa novo Kosovo i Partija pravde nisu prošli izborni prag, dobili su svega 4,41 odsto.

Prema ovakvim rezultatima DSK i Samoopredeljenje dobiće po 32 poslanička mesta, a DPK 24, ABK-SDPK 11 poslaničkih mesta.

Marža moguće greške iznosi jedan odsto.

Glasanje na prevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu počelo je u nedelju tačno u 7 sati glasanjem predsednice Centralne izborne komisije (CIK) Valjdete Daka na jednom od biračkih mestu na Fakultetu tehničkih nauka.

Za 120 poslaničkih mesta u Skupštini Kosova se takmičilo se 1.067 kandidata.
Na izborima učestvuju 20 stranaka, četiri koalicije, kao i jedan nezavisan kandidat a on je iz redova bošnjačke zajednice.

Pred izbore je istaknuto i šest kandidatura za premijera Kosova, pet iz albanske i jedan iz srpske zajednice.

Glasanje se obavljalo na 2.547 glasačkih mesta, pravo glasa ima 1.937.869 glasača, odnosno 111.733 više u odnosu na lokalnim izborima 2017. godine.

Centralna izborna komisija je odlučila da 35.087 gradjana van Kosova imaju pravo glasa.

Prema ocenama analitičara i posmatrača predizborna kampanja je prošla u redu i miru, u korektnoj atmosferi u kojoj je bilo manje verbalnih napada i uvreda u odnosu na prethodne izbore iz 2017. godine.

Sa bezbednosnog stanovišta takodje nije bilo nekih značajnijih incidenata sem pokušaja pritisaka i zastrašivanja kojima su bili izloženi u prvom redu kosovski Srbi na severu, ali i drugim delovima Kosova.

Tokom kampanje bilo je mnogo nerealnih obećanja dok su dominirala pitanja vezana za dijalog Kosova i Srbije i ukidanje takse, kao i socijalna pitanja, ekonomski razvoj, obrazovanje i zdravstvo.

Evropska unija pozvala je da se izborni proces na Kosovu odvija na miran, transparentan i inkluzivan način, u skladu sa medjunarodnim standardima i vladavinom zakona.

Izbore na Kosovu posmatralo je 34.558 akreditovanih posmatrača. Za bezbedan tok izbora je angažovano 6.000 policajaca i 100 tužilaca.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE