Obrenovac, 11.08.2022

UDRU┼ŻENA, A NE UJEDINJENA


Izvor: N1,Lokalne novine | Obrenovac, 08.08.2020.
Srpska opozicija olabavljuje veze kako bi oja─Źala

Foto:Printscreen


Posle bojkota izbora, opozicija se odlu─Źila za transformaciju i novi model udru┼żivanja. Saradnju sa inicijatorima te ideje - Strankom slobode i pravde i Narodnom strankom - Dveri ─çe nastaviti, kako ka┼żu, na tehni─Źkom nivou. Iz Demokratske stranke poru─Źuju da proces njihovog unutrašnjeg širenja nije prekinut i da je komplementaran sa procesom stvaranja Udru┼żene opozicije Srbije. Neke opozicione politi─Źke organizacije i pokreti ne podr┼żavaju novu ideju ujedinjavanja.

Kada su uo─Źi 1. maja naizmeni─Źno aplaudirali i ┼żvi┼żdali bili su saveznici u bojkotu izbora. Taj Savez je, ka┼że predsednik Narodne stranke Vuk Jeremi─ç, ispunio svoj cilj, pa je sada došlo vreme da se promeni.

"Ovo ne─çe biti, vi ste rekli ujedinjena, ne ujedinjena, ve─ç Udru┼żena opozicija Srbije", pojasnio je Jeremi─ç.

Opozicija objašnjava da je uzrok njenog resetovanja uspostavljanje novog, prakti─Źno, jednopartijskog sistema vlasti. Lider Narodne stranke otkriva da se do strana─Źke infrastrukture sposobne da pokrije 9.000 bira─Źkih mesta i jasanog odgovora na pitanje "šta posle Vu─Źi─ça", sti┼że novim modelom.

"Savez za Srbiju je bio savez, koalicija, ovo je jedna labavija forma koordinacije koja nam je apsolutno neophodna i koja ─çe ostaviti prostor više nego što je to savez ostavljao za izgradnju kapaciteta opozicionih ─Źinilaca", istakao je Jeremi─ç.

Neki smatraju da ─çe svoje kapacitete lakše oja─Źati ako ostanu neudru┼żeni. Dveri šalju poruku da su se u 30 ta─Źaka programa nekadašnjeg Saveza za Srbiju prepoznali, pogotovo zbog stava o o─Źuvanju Kosova, a da sada to nije slu─Źaj. Boško Obradovi─ç ne isklju─Źuje mogu─çnost da se jednog dana na─Ĺe na zajedni─Źkoj izbornoj listi sa onima koji se trenutno udru┼żuju.

"Nismo ┼żeleli da ulazimo u novi politi─Źki savez koji nema jasan program, ali to ne zna─Źi da tehni─Źki ne mo┼żemo sara─Ĺivati sa Udru┼żenom opozicijom srbije. Naprotiv, sve ono na šta smo se obavezali u Sporazumu s narodom za nas i dalje va┼żi, a pre svega, zajedni─Źka borba za slobodu medija i demokratske izbore", poru─Źio je Obradovi─ç.

A demokrate pozdravljaju stvaranje Udru┼żene opozicije, re─Źima da je taj proces komplementaran sa njihovim unutarstrana─Źkim procesom koji omogu─çava integraciju drugih u DS. Dok šaba─Źki gradona─Źelnik Nebojša Zelenovi─ç najavljuje spajanje sa demokratama ─Źim pro─Ĺe vanredna situacija, a lider SDS-a Boris Tadi─ç optu┼żuje Zorana Lutovca za sabotiranje ideje ujedinjenja, predsednik DS-a za N1 ka┼że da razgovori teku.

"Taj proces nije prekinut, samo je usporen, ono oko ─Źega smo se usaglasili na samom po─Źetku niko to ne spori, neki su po─Źeli to malo druga─Źije da tuma─Źe, ali nema drugog tuma─Źenja osim da je to integracija u DS, dakle nema pravljenja nikakve nove stranke", objasnio je Lutovac.

Rekao je i da su vrata otvorena za sve iz SDS-a koji ┼żele da se uklju─Źe.

List Danas piše da ─Źlanice Gra─Ĺanskog fronta, lokalnih udru┼żenja i pokreta u kojima je i Ne davimo Beograd, kao i Socijaldemokratska stranka Borisa Tadi─ça zasad ne─çe pristupiti Udru┼żenoj opoziciji Srbije.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE