Obrenovac, 09.12.2021

SKUPŠTINA SRBIJE USVOJILA REBALANS BUDŽETA


Izvor: Beta/Insajder,Lokalne novine | Obrenovac, 08.10.2019.
Veće plate u javnom sektoru i pomoć penzionerima

Foto:Srđan Ilić
Skupština Srbije usvojila je u ponedeljak rebalans državnog budžeta za 2019. godinu kojim je određeno da se višak sredstava u budžetu od 50 milijardi dinara potroši za povećanje plata u javnom sektoru, jednokratnu pomoć penzionerima i pomoć građanima koji su se zadužili u švajcarskim francima, kao i za kapitalne investicije.

Rebalansom budžeta je određeno povećanje plata u javnom sektoru od osam do 15 odsto od 1. novembra, kao i jednokratna pomoć penzionerima od 5.000 dinara koja će biti isplaćena početkom decembra.

Takođe je utvrđeno povećanje sredstava za konverziju dela duga građana za stambene kredite uzete u švajcarskim francima na osnovu Zakona o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture dobiće više novca za izgradnju deonica auto-puta Obrenovac-Ljig i Pojate - Preljina, kao i budućeg auto-puta Beograd - Sarajevo. Najviše tog novca, oko 14 milijardi dinara, biće izdvojeno za Moravski koridor koji će spajati koridore 10 i 11.

Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja povećan je iznos za naučno-istraživačke delatnosti, a Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja za isplatu naknada u skladu sa Zakonom o finansijskoj podršci porodici s decom.

Skupština je usvojila i izmene Zakona o PDV-u kojim su utvrđene poreske olakšice za troškove u izgradnji autoputeva za koje je posebnim zakonom utvrđen javni interes, a PDV se neće plaćati ni na uvoz robe za potrebe tih projekata.

Premijerka Ana Brnabić je sredinom septembra izjavila da je rebalansom budžeta za 2019. predviđeno povećanje plata u javnom sektoru, kao i da će najveće povećanje od 15 odsto dobiti medicinske sestre i tehničari, 10 odsto ide lekarima, a nakon zdravstvenog sektora, najveća povećanja potom idu za sektor nauke i kulture.

Zaposleni u tim oblastima dobiće 10 odsto povećanja, a devet odsto predviđeno je za prosvetu, zaposlene u sudovima, tužilaštvima i službama socijalne zaštite, dok će državna uprava dobiti osam odsto povećanja.

Premijerka je najavila i da je  planirano povećanje penzija od 1. januara 2020. godine i da, iako se radi na budžetu, može da kaže da će penzije biti uvećane zasigurno makar pet odsto.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE