Obrenovac, 24.01.2022

KOSOVO JOŠ ČEKA VLADU


Izvor: N1,Lokalne novine | Obrenovac, 09.01.2020.
Mihajlović smatra da nema ništa od dijaloga sa Srbijom

Foto:Printscreen
Iako ističe rok koji je predsednik Kosova Hašim Tači dao lideru Pokreta Samoopredeljenje Albinu Kurtiju da saopšti ime mandatara, Kurti još nije saopštio ko bi mogao da bude novi kosovski premijer.

U Samoopredeljenju tvrde da će to učiniti u narednim danima. Međutim, i drugi sastanak lidera Samoopredeljenja i Demokratskog saveza Kosova, koji je trajao duže od tri sata, završen je bez dogovora o koaliciji. Razgovori se nastavljaju.

Duže od tri meseca traju pokušaji pobednika kosovskih izbora da formira Vladu. Predsedniku Kosova dosadilo je da čeka, pa je Hašim Tači Albinu Kurtiju dao 48-časovni rok pre nego što preduzme sledeće ustavne i zakonske mere. Na Tačijev "Facebook ultmatum", Samopredeljenje odgovara saošpštenjem. 

"U skladu sa Ustavom Kosova i presudom Ustavnog suda, naša stranka će predati nominaciju za mandatara za premijera. U narednim danima ćemo pismeno, službeno naš predlog dostaviti predsedniku Republike", navodi Samoopredeljenje.

U međuvremenu, Aljbin Kurti pokušava da dogovori koaliciju sa Demokratskim savezom Kosova. Kako navode kosovski mediji, zapelo je oko funckije predsednika Kosova, jer Isa Mustafa insistira da i ta pozicija pripade njegovom DSK i da bude deo koalicionog dogovora, iako mandat Hašimu Tačiju ističe tek početkom sledeće godine. 

Zbog dosadašnjeg razvoja događaja, novinar Milivoje Mihajlović ne veruje u pozitivan ishod razgovora Kurti - Mustafa.

"Ta takozvana duboka država je u protekla tri meseca ozbiljno radila na tome da se onemogući bilo kakav sporazum između Samoopredeljenja i Demokratskog saveza Kosova i te pukotine su iz dana u dan sve veće. Tu pomažu i američki posrednici koji investiraju u Tačija, koji je njihov glavni igrač kada je u pitanju Kosovo. Ne očekujem da će doći do dogovora ni tako brzo ni tako lako. Može samo čudo da napravi dogovor", smatra Mihajlović.

Ako čuda ne bude, Milivoje Mihajlović prognozira tri moguća scenarija. Nije isključen ni novi izlazak na birališta.

"Mislim da je najizvesnija varijanta da se napravi nekakva tehnička Vlada, a možda čak i Vlada svih ostalih bez Samoopredeljenja", kaže on.

Postizborene igre u Prištini, iz Beograda mirno posmatraju. 

"Mi smo spremni na nastavak dijaloga. Da bi se dijalog nastavio, treba da se ukinu takse, da bi se takse ukinule, treba da se formira Vlada, i tako... Kada će to biti i da li će biti pre izbora u Srbiji zavisi od ovih faktora u Prištini", rekao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Faktori iz Prištine, plus izbori u Srbiji jednako je još jedna izgubljena godina za dogovor dve strane.

"Verovatno će biti nekoliko sastanaka na koje će i jednu i drugu stranu naterati EU i američki posrednici da bi pokazali ti činovnici iz Brisela i Vašingtona da nešto rade, ali ozbiljnog dijaloga neće biti", rekao je Milivoje Mihajović.

Dijaloga nema duže od godinu dana, od jeseni 2018. kada je Priština uvela stopostotne takse na robu iz Srbije.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE