Obrenovac, 19.08.2022

USVOJEN PREDLOG O SMANJENJU CENZUSA


Izvor: Beta,Lokalne novine | Obrenovac, 09.02.2020.
Poslanici izglasali izborni prag od tri odsto, usvojen i predlog Gordane Čomić

Foto:Zorana Jevtić
Poslanici Skupštine Srbije usvojili su juče izmene Zakona o izboru narodnih poslanika i o izmeni Zakona o lokalnim izborima kojima se smanjuje cenzus i propisuje da na listama bude bar 40 odsto žena.

Izmenama koje je predložila Srpska napredna stranke, cenzus se smanjuje sa pet na tri odsto, a uvode se i konkretnija pravila za učešće stranaka nacionalnih manjina na izborima.

Između ostalih, prihvaćen je amandman poslanika Stranke pravde i pomirenja Muamera Zukorlića u delu koji se odnosi na liste stranaka nacionalnih manjina.

Zukorlić je podneo amandman na deo u kojem je bilo predloženo da stranke nacionalnih manjina prilože potvrdu odgovarajućeg nacionalnog saveta nacionalne manjine kojim se garantuje da ta stranka ili koalicija predstavlja nacionalnu manjinu. On je tražio da umesto toga Republička izborna komisija koja proglašava izbornu listu, može da zatraži mišljenje nadležnog nacionalnog saveta, ali da nije u obavezi da to učini.

Usvojeni su i predlozi izmena Zakona o izboru narodnih poslanika i o izmeni Zakona o lokalnim izborima koje je predložila poslanica Demokratske stranke Gordana Čomić, kojima se predlaže da na izbornim listama bude najmanje 40 odsto žena.

Poslanici su prihvatili amandman poslanice Srpske napredne stranke Marije Obradović na izmene zakona koje je podnela poslanica Čomić, a kojim se precizira da na listama među svakih pet kandidata moraju da budu dve žene.

Poslanici su u raspravi više puta ponovili da će smanjenje cenzusa doprineti većoj reprezentativnosti sastava parlamenta, a za predloge poslanice Čomić su rekli da je to primer kako se može voditi dijalog o temi koja je važna i za vlast i za opoziciju.

Gordana Čomić je posle više od godinu dana odlaskom na sednicu prekinula stranački bojkot rada Skupštine Srbije, protivno odluci Demokratske stranke čija je poslanica.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE