Obrenovac, 19.08.2022

JEREMIC O ZAPADNOM BALKANU I CRNOJ GORI


Izvor: Danas,Beta,Lokalne novine | Obrenovac, 09.03.2020.
Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremi─ç izjavio je na godi┼ínjoj konferenciji Univerziteta Harvard o Evropi da je Zapadni Balkan danas na┼żalost prostor u kojem je gotovo u potpunosti suspendovana demokratija i da su dr┼żave regiona ÔÇ×kleptokratske diktature ÔÇô neke u ranoj a neke u poodmakloj faziÔÇť

Foto:Narodna stranka


ÔÇ×U Crnoj Gori je ─Źir kona─Źno krenuo da puca i narod je po─Źeo da se masovno suprotstavlja re┼żimu. Crna Gora je dr┼żava u kojoj je jedan re┼żim na vlasti bez pauze od 1945. godine, a poslednjih 30 godina pod dirigentskom palicom jednog jedinog ─Źoveka, crnogorskog diktatora Mila DJukanovi─ça. On je na vlasti dva puta du┼że od predsednika Turske Red┼żepa Tajipa Erdogana i osam godina du┼że od predsednika Belorusije Aleksandra Luka┼íenkaÔÇť, rekao je Jeremi─ç.

Jeremi─ç je naveo da u Crnoj Gori ÔÇ×─Źetvrtina stanovni┼ítvaÔÇť demonstrira na ulicama protiv vlasti.

ÔÇ×Zamislite da u Bostonu milion ljudi izlazi na ulicu dva puta nedeljno mesecima ÔÇô to je proporcija. Takozvani Zakon o verskim slobodama zbog kojeg narod protestuje je akt kojim su direktno ugro┼żena neka od najosnovnijih ljudskih prava, poput prava na privatnu svojinu, slobodu veroispovesti, prava na slobodno udru┼żivanje i prava na jednaku za┼ítitu pred zakonomÔÇť, rekao je Jeremi─ç.

ÔÇ×Taj zakon je kompilacija najdirektnijih povreda prava koja su Amerikancima poznata kao prvi i ─Źetrnaesti amandmani na Ustav SADÔÇť, dodao je Jeremi─ç.

Jeremi─ç je istakao da su nedvosmislenu podr┼íku Srpskoj pravoslavnoj crkvi pru┼żili najzna─Źajniji verski autoriteti ┼íirom sveta, uklju─Źuju─çi i Ekumensku patrijar┼íiju i Svetu stolicu, i da je to pitanje kojem bi u SAD trebalo da bude posve─çena daleko ve─ça pa┼żnja.

ÔÇ×Re─Ź je o ga┼żenju vrednosti koje su izuzetno po┼ítovane u AmericiÔÇť, rekao je Jeremi─ç.

Jeremi─ç je podsetio da Crna Gora nije slobodna dr┼żava po izve┼ítajima ugledne ameri─Źke nevladine organizacije ÔÇ×Fridom hausÔÇť, a da OEBS od osamostaljivanja Crne Gore nijedne izbore u toj susednoj dr┼żavi nije definisao kao potpuno slobodne i po┼ítene.

Univerzitet Harvard organizuje godi┼ínje konferencije u Bostonu. Narodna stranka navodi da je Jeremi─ç, koji je i biv┼íi ministar spoljnih poslova Srbije i biv┼íi predsednik Generalne skup┼ítine UN, ove godine u─Źestvovao kao jedan od glavnih govornika, uz francusku dr┼żavnu ministarku za Evropu Ameli de Mon┼íalen i biv┼íu predsednicu Hrvatske Kolindu Grabar Kitarovi─ç.

Na konferenciji su u─Źestvovale i desetine evropskih zvani─Źnika, profesora, novinara i eksperata.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE