Obrenovac, 05.10.2022

GANA POVUKLA PRIZNANJE KOSOVA


Izvor: Telegraf.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 12.11.2019.
Do kraja godine bi još zemalja trebalo da učini isto

Foto:Pixabay
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić saopštio je da je Gana 16. država koja je povukla priznanja tzv. Kosova.

On je saopštio da je zvanična nota stigla za vikend i da su mu čelnici ove države poručili da će poštovati i Rezoluciju 1244, ali i dijalog Beograda i Prištine, kada se nastavi.

- Ovo je još jedan pokazatelj da mi ozbiljno radimo na ovoj temi, uz odobrenje predsednika Srbije, pokazujemo da kosovsko pitanje nije rešeno i najavljujem da će do kraja godine biti još 3-4 zemlje koje će ovo isto učiniti - poručio je Dačić za tv Prvu.

Rekao je da je ovo do sada najveća zemlja koja je to učinila, ima 30 miliona stanovnika i tri puta je veća od Srbije. Podsetio je da su razgovori sa Ganom trajali dosta dugo, da se razgovaralo na svim nivoima, da su sa predstavnicima te zemlje razgovarali i predsednik Srbije, predsednica parlamenta, te on kao ministar spoljnih poslova.

- Gana je ozbiljna zemlja i nota koju su oni napisali je bolja nego da smo je mi napisali. Već u drugoj rečenici stoji da je Gana donela odluku da povuče priznanje Kosova, da smatra da je odluka prethodne vlade Gane o priznanju Kosova kao nezavisne države pogrešna i da je predsavljala kršenje Helsinške povelje i Rezolucije 1244, kao i da će oni poštovati rezultate dijaloga - rekao je Dačić.

On je istakao da je Gana jedna od značajnih zemalja Afrike.

- Podsetiću da su prištinski zvaničnici jurili njih po hodnicima u UN, čak su objavljivali i na Fejsbuku da su se sa njima sreli - rekao je Dačić.

Pre Gane, priznanje tzv. Kosova povuklo je još 15 država

Gana je 16. zemlja koja je u poslednje dve godine povukla priznanje. Do sada su to učinile Lesoto, Papua Nova Gvneja, Burundi, Unija Komora, Gvineja Bisao, Sao Tome i Principe, Madagaskar, Liberija, Grenada, Palau, Komonvelt Dominika, Solomonska Ostrva, Centralnoafrička republika i Togo.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE