Obrenovac, 11.08.2022

MI O ZEMLJI, ONI O SVEMIRU


Izvor: nova.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 13.08.2020.
U Srbiji nema slobode, a EU nam pri─Źa o svemirskom programu

Foto:N.A.S.A / Sipa Press / Profimedia


EU info net pokrenuo je seriju onlajn debata povodom Dana mladih, koji se obele┼żava danas, a prva u nizu onlajn debata koja je emitovana putem fejsbuk stranice "EU u Srbiji" za temu je imala - svemirske programe.  

Kako se navodi u opisu debate odr┼żane ju─Źe u popodnevnim satima, “prošlo je skoro pola veka otkako je poslednja osoba sletela na Mesec”.

“Danas, razli─Źite dr┼żave planiraju da kroz svoje svemirske programe u naredne dve decenije trajno nasele Mesec. Iz ovih ─Źinjenica proizilazi niz uzbudljivih pitanja za debatovanje! Zato pratite nadmetanje u argumentima naših najboljih polaznika i polaznica, saznajte više o pravilima debatovanja i odbrani stavova, budite podrška”, navodi se u najavi doga─Ĺaja.

Mladi u─Źesnici debate tako su imali priliku da na “velikoj sceni” steknu iskustva u debatovanju i prika┼żu svoje sposobnosti.

Ipak, da li je bilo i boljih izbora za temu debate?

Evropska unija, ina─Źe, odlo┼żila je novi izveštaj o napretku Srbije u procesu pristupanja ovoj evropskoj zajednici naroda (zvani─Źno, razlog je epidemiološka kriza), a u poslednjem izveštaju nije notiran napredak u pomenutom procesu. To je mogao biti dobar osnova za debatu, pogotovo kod mladih koji ─çe i “ispravljati” ove greške Srbije u narednom periodu.

Tu je, tako─Ĺe, i pismo poslanika Evropskog parlamenta komesaru za proširenje EU Oliveru Varheljiju u kojem se ukazuje na “ekstremno uznemiruju─çu” situaciju sa poštovanjem ustavnih i ljudskih prava u Srbiji,  kao i neuspešno posredovanje poslanika pomenutog parlamenta u pokušaju da se obezbede novmralni uslovi za junske parlamentarne izbore u Srbiji.

Na kraju, ovog prole─ça “Fridom haus”, prvi put Srbiju nije ozna─Źio kao slobodnu, demokratsku dr┼żavu.

“Albanija, Srbija i Crna Gora zabele┼żile su najve─çi pad – imaju─çi u vidu sve zemlje Balkana. Srbija i Crna Gora nazadovale su u borbi protiv korupcije. Izostaje efikasna akcija kao odgovor na slu─Źajeve povezane sa korupcijom na visokim nivoima, a postoje i slu─Źajevi raspuštanja institucija i ustru─Źavanje od delovanja kojim bi se te dr┼żave adekvatno suprotstavile korupciji”, rekao je za albanski servis Glasa Amerike Majkl Smelcer istra┼żiva─Ź nevladine organizacije Fridom haus sa sedištem u Vašingtonu.

Sve ovo moglo je biti povod za debatu. Mo┼żda ─çe i biti u nekom od narednih izdanja.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE