Obrenovac, 19.01.2022

SRPSKA PREMIJERKA ZAUZELA 88. MESTO


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 13.12.2019.
Brnabić na Forbsovoj listi najmoćnijih žena u politici u društvu Merkelove i Ursule fon der Lajen

Foto:Tanjug/AP/Profimedia/Milena Đorđević,Nikola Jovanović
Premijerka Srbije Ana Brnabić, našla se na listi 100 najmoćnijih žena sveta američkog poslovnog magazina "Forbs", gde je zauzela 88. mesto.

"Forbs" opisuje Brnabić kao prvu ženu premijera i prvog deklarisanog homoseksualca na toj poziciji u, kako navodi, tradicionalno konzervativnoj Srbiji.

Američki magazin podseća da je tokom svog prvog govora kao premijerka, Brnabić pozvala poslanike da "ožive tromu ekonomiju" kroz pružanje podrške mladim preduzetnicima.

Ističe i da je Brnabić razgovarala sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem u okviru napora za postizanje mirovnog rešenja u vreme kada Srbija stremi da postane članica EU 2025. godine.

Navodi i da se bivša ministarka državne uprave i lokalne samouprave insistirala na modernizaciji zemlje kroz uvođenje sistema elektronske uprave i obaveznih časova IT-a u nastavi.

Prvo mesto na listi zauzela je nemačka kancelarka Angela Merkel, koja se na listi našla po 14. put, a za njom slede predsednica Evropske centralne banke i bivša šeficu MMF-a Kristin Lagard na drugom mestu i predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi na trećem mestu.

Odmah iza njih je nova predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, dok je izvršna direktorka "Dženeral motorsa" Meri Bara zauzela peto mesto. Na 16. mestu našla se švedska aktivistkinja Greta Tunberg, koja je time posatala najmlađa žena koja se našla na ovoj listi, otkako se ona pravi.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE