Obrenovac, 19.08.2022

PODSE─ćAJU NA OBAVEZE


Izvor: Beta/nova.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 14.08.2020.
EU tra┼żi od Srbije da se pona┼ía u skladu sa obavezama

Foto:Shutterstock


Evropska komisija o─Źekuje od Srbije da se ponaša u skladu sa obavezama koje je preuzela kao zemlja koja je integracije u EU ozna─Źila za strateški prioritet, izjavio je za Glas Amerike portparol EU Peter Stano.

“Vlasti Srbije su integracije u EU ozna─Źile kao strateški prioritet dr┼żave. O─Źekujemo da se Srbija ponaša u skladu sa obavezama koje je preuzela”, naveo je Stano u pisanoj izjavi za VoA povodom informacija da je Srbija od Kine pribavila novi kontingent vojne opreme.

U pitanju je kupovina kineskog raketnog odbrambenog sistema FK-3 koja je notirana u izveštaju dr┼żavnog preduze─ça Jugoimport SDPR, prilo┼żenom Agenciji za privredne registre Srbije.

“Da bi Srbija napredovala na putu integracija u Evropsku uniju potrebno je da se postepeno uskladi sa njenom spoljnom i bezbednosnom politikom na osnovu pregovara─Źkog okvira”, podvukao je Stano upitan oko okolnosti koje ukazuju na intenziviranje vojne saradnje Srbije i Kine.

“Srbija je uklju─Źena u bezbednosnu saradnju sa Evropskom unijom kroz doprinose koje pru┼ża u misijama i operacijam”, dodao je Stano.

U Ambasadi SAD je prethodno, povodom informacija o nabavci kineskog raketnog odbrambenog sistema FK-3, za Radio slobodna Evropa (RSE) re─Źeno da bi vlade trebalo da su svesne kratkoro─Źnih i dugoro─Źnih rizika i cene koju povla─Źi poslovanje sa kineskim kompanijama.

Iz Ambasade SAD su u pisanoj izjavi 10. avgusta naveli i kako Srbiji “savetuju da radi na potpunijem uskla─Ĺivanju sa Zajedni─Źkom bezbednosnom i odbrambenom politikom EU”.

“Izbor snabdeva─Źa bi trebalo da odra┼żava deklarisani cilj Srbije da se što više integriše sa Evropom. Ima i drugih prodavaca koji ne zavise od autoritarnih re┼żima, a nude opremu ne samo sposobnu da zadovolji odbrambene potrebe Srbije ve─ç i uporedivu po kvalitetu i ceni”, zaklju─Źuje se u izjavi Ambasade SAD za RSE.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vu─Źi─ç, rekao je ju─Źe da je “razumeo kritiku Ambasade SAD“ zbog kupovine kineskog oru┼żja i napomenuo da tuma─Źi to kao politi─Źko saopštenje.

“Nama svaki put kada se odlu─Źimo za nešto da kupimo (od oru┼żja) uvek neko ima nešto protiv i to je logi─Źno”, rekao je Vu─Źi─ç prilikom obilaska Savskog trga u Beogradu.

Vu─Źi─ç je rekao i da Srbija još uvek nije kupila kineski raketni sistem protivvazdušne odbrane FK-3, ali da je “razmišljano o tome”.

Nabavka raketnog odbrambenog sistema FK-3 uvrštena je u godišnji izveštaj dr┼żavne kompanije Jugoimport SDPR, koji je prilo┼żen prošle nedelje Agenciji za privredne registre Srbije.

U ovom dokumentu, Jugoimport SDPR navodi da je realizovao 163 sporazuma o uvozu iz 31 zemlje u vrednosti od 620,3 miliona dolara u 2019. godini. U to spada i nabavka dronova iz Kine i prva poznata kupovina u Evropi sistema FK-3.

“Najve─çi deo uvoza se odnosi na modernizaciju aviona MIG-29, nabavku sistema dronova i sistema protivvazdušne odbrane FK-3”, navodi se u ovom izveštaju o kome je 2. avgusta prvi izvestio specijalizovani portal Balkanska bezbednosna mre┼ża.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE