Obrenovac, 08.08.2022

MANDAT SA ČETIRI CILJA


Izvor: Beta,Lokalne novine | Obrenovac, 15.03.2020.
Lajčak od 1. aprila izaslanik EU za pregovore o Kosovu

Foto:REUTERS/Arben Celi
Visoki predstavnik EU Žozep Borel je zvanično predložio Miroslava Lajčaka za posrednika Evropske unije u dijalogu Beograda i Prištine i on će, prema tom predlogu, stupiti na posao 1. aprila, a mandat mu prestaje 1. marta 2021, prenosi prištinski portal Gazetaexpress.

Visoki slovački diplomata dužan je da do tada posreduje u dijalogu Kosova i Srbije.

U predlogu čiji sadržaj prenosi portal gazetaexpress.com navodi se da EU želi da postigne četiri cilja tokom Borelovog mandata. Prvi je, kako se navodi, postizanje sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, drugi postizanje dobrosusedskih odnosa i promovisanje pomirenja, treći povećanje vidljivosti i efikasnosti EU kroz javnu diplomatiju i četvrti podrška naporima regiona da napreduje na evropskom putu.

U dokumentu se navodi da je mandat specijalnog predstavnika Lajčaka da “olakša dijalog Beograda i Prištine, u ime visokog predstavnika i da radi na sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa kroz pravno obavezujući sporazum koji rešava sva otvorena pitanja izmedju strana”.

Takođe, Lajčak treba da “nadgleda i olakšava rad strana u sprovodjenju ranije postignutih sporazuma u okviru olakšavanja dijaloga od strane EU”. Na kraju dokumenta na sedam stranica piše da bi Lajčak trebalo da pripremi Borelov prvi izveštaj o radu krajem septembra, a zatim drugi izveštaj krajem januara 2021. Imenovanju Lajčaka za specijalnog izaslanika, kako navodi prištinski portal, javno i energično se suprostavlja predsednik Kosova Hašim Tači smatrajući da Lajčak “najnepouzdaniji čovek koji se bavi ovim procesom, da njegova država nije priznala Kosovo” i da je zato poverenje Kosovo – nula.

I ministar spoljnih poslova Kosova Glauk Konjufca je pred parlamentarnom komisijom za spoljne poslove rekao da je neprihvatljivo da Lajčak bude imenovan za izaslanika za Kosovo, što je navodno rečeno direktno i slovačkom diplomati.

I za njega kao i za Tačija je neprihvatljivo da na to mesto dolazi predstavnik jedne od pet zemalja koje nisu priznale Kosovo. Sa druge strane premijer Kosova Aljbin Kurti u pismu koje je poslao Borelu je napisao će sarađivati sa izaslanicima EU u dijalogu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE