Obrenovac, 11.08.2022

SVI ZAJEDNO NIŠTA


Izvor: nova.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 15.06.2020.
Dačić: Manjak ideja za kompromis o Kosovu

Foto::Vesna Lalić


Dijalog Beograda i Prištine mora da se nastavi, istakao je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i dodao da je očigledno da postoji želja međunarodne zajednice da se progovori ubrzaju, kao što je očigledno i da postoji manjak ideja koji bi kompromis mogao biti postignut.

Dačić je rekao da ono što predsednik Srbije Aleksandar Vučić i on misle o tome, to i rade, kao i da se već osam godina svakodnevno bore za tu temu.

“Dijalog mora da se nastavi. Mi smo dve stvari uradili pogrešno, jedno je obraćanje Međunarodnom sudu pravde u Hagu za mišljenje što sada koriste kao alibi da je već sve rešeno, a druga stvar je to što su Boris Tadić i Vuk Jeremić u dogovoru sa Ketrin Ešton odlučili da se dijalog prenese u Brisel”, naveo je šef srpske diplomatije za TV Pink.

Brisel će nastaviti da modelira ovaj dijalog, dodaje Dačić ali, ističe, šta god da se desi i dogovori Savet bezbednosti UN će morati da verifikuje.

“Očito je da postoji želja da se ubrzaju pregovori, ali očito je i da postoji manjak ideja koji bi to bio kompromis. Za nas je velika stvar što je pokrenuto to pitanje, a mislili su da je stvar rešena. Mi smo uspeli da promenimo situaciju”, kazao je Dačić.

Podsetio je da je u tom smislu 18 zemalja povuklo priznanje nezavisnosti Kosova, kao i da samoproglašeno Kosovo nije ušlo u Unesco i Interopol.

“Samoproglašeno Kosovo danas ima svega 92 glasa u UN od 193”, kaže Dačić i ističe da više nije za njih sigurno kao što misle.

Kako naglašava šef srpske diplomatije, dinamika i uspeh dijaloga će zavisiti od toga koliko su Albanci spremni da prihvate kompromis.

Navodi da se ideje o kojima je Beograd govorio nisu razmatrane, kao i da za deo međunarodne zajednice su i te ideje neprihvatljive, kao što je na primer razgraničenje.

“Oni se vode politikom da nema promene granice, a sa priznavanjem nezavisnosti mogu da se menjaju granice Srbije”, ironično je primetio Dačić.

Kako navodi, Albanci traže da Beograd prestane sa kampanjom povlačenja priznanja, a oni se istovremeno i dalje zalažu za učlanjanje u međunarodne zajednice.

“Važno je da Srbija u svakom pogledu nastavi ovakvu politiku koju vodi, gde smo otvoreni za dijalog i kompromis, ali ako neće mi nastavljamo sa odbranom naših nacionalnih i državnih interesa. SNS i SPS, odnosno naša koalicija, odnosno Vučić i ja imamo jasan stav i to je važno za ovo pitanje, kao i za druga pitanja što je važno da postoji politička stabilnost u Srbiji, a ona će zavisiti i od rezultata izbora”, ispričao je Dačić.

Ne može se očekivati da se ta tema završi kao što se pojavljuje u određenim medijima do neklih događaja u inostranstvu, kao što su izbori u SAD, kazao je Dačić.

Ponovio je da je administracija američkog predsednika Donalda Trampa promenila pristup temi Kosova i naveo da zbog toga Albanci na Kosovu i Metohiji sada u toj administraciji vide neprijatelja.

Napomenuo je da Trampova administracija nije promenila stav generalno ali, dodaje, ipak dozvoljavaju mogućnost da se pregovara i razgovara.

“Ranije je to pitanje bilo rešeno, uloga Trampove administracije i Ričarda Grenela je pozitivna, vrši pritisak i na Albance i na nas i mi pozitivno ocenjujemo njihovo angažovanje”, kazao je Dačić.

S obzirom da su u SAD izbori do kraja godine, kako smatra Dačić Albanci računaju da će doći do promene i da će se vratiti Bajden kojem je i spomenik podignut u Prištini.

Dačić ističe da su za podsticanje dijaloga, pored SAD zainteresovane i Francuska i Nemačka ali, smatra, da one manje shvataju da takav pritisak treba više usmeravati ka Prištini.

Tu su i Kina i Rusija, napominje Dačić i dodaje da one nisu uključene u dijalog, ali su spremne da učestvuju, a u svakom slučaju će morati da učestvuju kada se bude odlučivalo u Ujedninjenim nacijama.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE