Obrenovac, 12.08.2022

DVE GODINE OD UBISTVA OLIVERA IVANOVIĆA


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 16.01.2020.
Šta je sa istragama i koji deo 'slagalice' nedostaje

Foto:Profimedia
Prošle su tačno dve godine od ubistva Olivera Ivanovića, predsednika Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" i jednog od najistaknutijih lidera kosovskih Srba poslednjih decenija. Pucnji u leđa Ivanoviću, 16. januara 2018. godine, označili su početak perioda nove nestabilnosti na Kosovu, političke posledice su bile neizbežne, a istrage dva tužilaštva - kosovskog i Specijalnog u Beogradu - nisu proizvele ubedljive rezultate.

Vest o ubistvu lidera SDP ispred prostorija njegove stranke u severnom delu Kosovske Mitrovice do javnosti je doputovala oko 9 sati ujutru, a hici su ispaljeni nekih 40 minuta ranije. Atentat je obavljen profesionalno: dvojica napadača pratila su Ivanovića, sačekali ga u vozilu ispred ulaza u stranku (vozilo je kasnije zapaljeno), jedan od njih je ispalio šest metaka u njega, nakon čega se vozilo udaljilo sa lica mesta.

U prvi mah, Ivanovićevi saradnici mislili su da ga je pokosio srčani udar (pucano je iz oružja sa prigušivačem). Ubrzo su videli krv, a lider SDP preminuo je odmah po prijemu u lokalnu bolnicu.

Usledile su dve istrage: operativno, na terenu, prištinsko specijalno tužilaštvo preuzelo je istragu; u Beogradu, srpsko Specijalno tužilaštvo je takođe objavio da će otvoriti istragu o likvidaciji Ivanovića. Iz Beograda je uporno poručivano da Priština ne želi da deli saznanja sa terena; iz Prištine su stigle iste primedbe.

Prištinsko tužilaštvo je na posletku naredilo hapšenje nekoliko osoba.

Prva su se dogodila u novembru 2018, kada su privedena i zadržana dvojica kosovskih policajaca - Nedeljko Spasojević i Dragiša Marković, pripadnici MUP koji su obezbeđivali uviđaj lica mesta ubistva, kao i Marko Rošić, koji je radio kao obezbeđenje jednog kafića u Mitrovici. Hapšenje u režiji ROSU je izbegao Milan Radoičić, jedan od čelnika "Srpske liste", koga policija nije zatekla kod kuće. Ubrzo je u Beogradu saslušan u okviru istrage.

U novembru 2019. godine, kosovska policija uhapsila je policajca Radeta Basaru koji je vodio istragu u slučaju ubistva Ivanovića zbog sumnje da je prikrivao dokaze i bio član kriminalne grupe. Potraga je raspisana (i dalje traje) i za Željkom Bojićem, šefom operative Kosovske policije za sever. Uhapšena je (kasnije je i optužena) i sekretarica Olivera Ivanovića Silvana Arsović.

Početkom decembra, prištinsko tužilaštvo sastavilo je i optužnicu za ubistvo. Opšta ocena korespondira sa tokom istrage: traljavo. Glavni problem optužnog akta, u koji je "Blic" imao uvid, jeste jednostavan - ne navode se imena egzekutora, a motiv se opisuje preširoko kao "kontrola stanja" i "ostvarivanje političkog uticaja" na severu KiM.

Kako bi ubistvo Ivanovića to omogućilo - nije objašnjeno.

I brat Miroslav i udovica Olivera Ivanovića Milena, nisu zadovoljni optužnicom i najavljuju dugo i neizvesno suđenje.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE