Obrenovac, 08.08.2022

OZBILJNO PITANJE ZAHTEVA OZBILJNO ANGAŽOVANJE


Izvor: FoNet/RSE,Lokalne novine | Obrenovac, 17.02.2020.
Borel: Neko ko zna region baviće se dijalogom Srbije i Kosova

Foto:N1
Visoki Predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borel potvrdio je da se radi na imenovanju specijalnog predstavnika ili izaslanika koji će se direktno baviti dijalogom između Srbije i Kosova.

"Nama je potreban neko ko zna region, ko je iskusni diplomata i spreman je da se angažuje. Ovo je posao koji zahteva angažovanje 24 časa dnevno, i to svaki dan. Nije ovo pitanje koje se tretira samo u toku jednog vikenda", izjavio je Borel za Radio Slobodna Evropa (RSE) u Minhenu gde je učestvovao u radu Minhenske bezbednosne konferencije.

Šef evropske diplomatije nije želeo da spominje ime osobe koja će obavljati tu dužnost, međutim na pitanje da li će ta osoba biti iz Slovačke, on je odgovorio sa "možda". Slovački ministar inostranih poslova Miroslav Lajčak je najozbiljniji kandidat za budućeg EU predstavnika ili izaslanika, podseća RSE.

I Lajčak je dan ranije za RSE potvrdio da "ima nekoliko ponuda koje analizira, te će javnost blagovremeno obavestiti o tome", ali nije želeo da potvrdi da ove ponude podrazumevaju njegovo ponovno angažovanje na Balkanu.

Borel je takođe istakao da dijalog između Srbije i Kosova nema alternativu, ali da to zahteva angažovanje strana.

"Dijalog teba da se odvija među njima. Mi ga nećemo diktirati. Oni treba da razgovaraju međusobno kako bi postigli sporazum među njima. Mi im možemo pomoći, mi im se možemo pridružiti, možemo stvarati podsticaje, ali mi ne možemo zauzeti mesta niti Srba niti Kosovara", poručio je Borel, prenosi RSE.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE