Obrenovac, 08.12.2021

PRVI OD NEKOLIKO KORAKA


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 17.10.2019.
Održana prva rasprava o izmenama zakona za unapređenje izbornog procesa

Foto:Tanjug/Oksana Toskić
Prva od četiri javne rasprave o predlozima izmena tri zakona, koja se bave funkcionisanjem političkog sistema, a koje bi dovele to unapređenja opšteg izbornog procesa, održana je juče u Beogradu.

Predlozi izmena Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, Zakona o agenciji za borbu protiv korupcije i Zakona o javnim preduzećima, rezultat su zajedničkog rada Vlade Srbije i Radne grupe za saradnju sa OEBS-om i Kancelarijom za demokratske institucije i ljudska prava (KDILjP), a koja je formirana 30. septembra odlukom Vlade.

Radna grupa je u saradnji sa nadležnim ministarstvima izradila predloge izmena tri zakona, a javna rasprava pokrenuta je sa ciljem uključivanja što više društvenih činilaca sa obe strane političke scene, vladine institucije, međunarodne i nevladine organizacije i institucije civilnog društva.

Vlada Srbije nastoji da poput jučerašnjeg i svi budući okrugli stolovi proteknu u atmosferi otvorenog i konstruktivnog dijaloga, jer je upravo u interesu Vlade da se na kraju dana dođe do konkretnih, nedvosmisleno formulisanih predloga koji će u skorijoj budućnosti postati zakoni, a koji će učiniti finansiranje političkih aktivnosti transparentnim, rad Agencije za borbu protiv korupcije aktivnijim i proaktivnijim, a javna preduzeća politički neutralnim, navedeno je u saopštenju Vlade Srbije.

Mišljenja koja su izneta tokom jučerašnje javne rasprave biće uneta kao predlozi izmena zakonskih rešenja već na sledećoj javnoj raspravi koja će biti održana u narednom periodu.

Inače, kako se navodi u saopštenju, jučerašnja javna rasprava samo je jedan od koraka ka unapređenju biračkog procesa na redovnim parlamentarnim izborima, koji će biti održani naredne godine.

Vlada Srbije je trajno opredeljena da ovo bude najbolji i najtransparentniji izborni proces do sada i da će svi relevantni subjekti dati sve od sebe kako bi se unapredio celokupni izborni ambijent, navedeno je u saopštenju.

Inače, svi zainteresovani pojedinci i organizacije mogu se informisati o radu radne grupe na sajtu Vlade Srbije.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE