Obrenovac, 05.10.2022

SRBIJI PRISTUP PETINI KASE EU?


Izvor: Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 17.11.2019.
Makronov plan proširenja predviđa gubitak povlastica ako nema reformi

Foto:G.Č.
Francuski predlog za promenu pravila pregovora o članstvu u EU, koji će se naći pred evropskim ministrima za opšte poslove, u utorak u Briselu, ima tri ključne novine: da se zemlje kandidati u sistem Unije integrišu poglavlje po poglavlje, da po zatvaranju svake oblasti dobiju pristup minimum 20 odsto briselskih fondova, kao i poništavanje povlastica ukoliko se ne sprovode reforme.

Prema saznanjima "Novosti", okosnica "non-pejpera" iza kojeg stoji francuski predsednik Emanuel Makron upravo je tzv. sektorska integracija, odnosno postepeni pristup politikama EU. Ona podrazumeva da država po zatvaranju svakog poglavlja, praktično, u potpunosti uđe u sistem Unije u toj oblasti, a ne da, kao do sada, čeka da postane punopravna članica.

To, između ostalog, donosi i mogućnost da predstavnici države kandidata mogu da prisustvuju svim sastancima briselske administracije u okviru oblasti koja je "štiklirana", ali bez prava glasa. Takođe, po zatvaranju svakog poglavlja, država će moći da povlači sredstava iz evropske kase za sektor za koji je završila pregovore.

Francuski predlog promene metodologije pregovaranja sadrži i politiku uslovljavanja u praćenju reformi, odnosno zaustavljanje pristupnog procesa, pa čak i njegovo vraćanje unazad ukoliko zemlja kandidat ne sprovodi dogovoreno.

Nova "pravila igre" u pregovorima o članstvu, koji neki tumače kao "članstvo na rate" - trebalo bi da budu zvanično "servirana" državama kandidatima maja sledeće godine, na samitu EU - Zapadni Balkan, koji će biti održan u Zagrebu.

Francuska, prema tvrdnjama iz briselskih diplomatskih izvora, očekuje da već u utorak, na sastanku u Briselu, za svoj predlog dobije načelnu podršku pre svega ključnih članica EU kada je reč o proširenju - Nemačke, Holandije, Danske...

Pred ministrima EU će se naredne nedelje, osim ove teme, naći i pitanje mađarskog kandidata za komesara za proširenje Olivera Varheljija, čije je imenovanje Evropski parlament, posle saslušanja pred poslanicima, stavio "na čekanje". Njemu je traženo da pisano odgovori na dodatna pitanja, najviše zbog straha da će biti "produžena Orbanova ruka". Međutim, u okolnostima insistiranja Francuske da se proširenje "zamrzne" do daljeg, sporne bi mogle da budu i poruke Varheljija o prijemu novih članica, koje on vidi u EU do 2025. godine.

Suzana Grubješić, iz Centra za spoljnu politiku, kaže da bi Varheljijeva vizija tempa proširenja, ukoliko bude izabran za komesara, mogla da dođe u sudar sa mogućom reformom dosadašnje politike proširenja:

- Nova Evropska komisija doneće i novu strategiju proširenja na proleće sledeće godine. Da li je moguće završiti dijalog Beograda i Prištine u 2020, što je takođe želja Varheljija, zavisi od mnogo faktora, ali fokus svih direktnih ili indirektnih učesnika trebalo bi da bude na stvaranju uslova za nastavak dijaloga, za šta je potrebno da nova kosovska vlada, kad god bude formirana, ukine takse na robu iz centralne Srbije.

OTVORENO 17 POGLAVLJA, ZATVORENA DVA

Prva pregovaračka poglavlja Srbija je otvorila u decembru 2015, skoro godinu dana od zvaničnog početka pregovora sa EU. Od ukupno 35 poglavlja, do sada smo otvorili 17, a privremeno zatvorili dva. Očekuje se da na međuvladinoj konferenciji Srbije i EU u decembru bude otvoreno najmanje još jedno poglavlje, od četiri koja su tehnički spremna.

GRENELOVO UPOZORENJE KURTIJU ZBOG "MALOG ŠENGENA"

Specijalni izaslanik Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine, ambasador Ričard Grenel, poslao je oštru poruku albanskim liderima sa KiM da se pridruže inicijativi "malog šengena", jer će u suprotnom ostati u samoizolaciji.

Ovako sagovornici "Novosti" tumače Grenelovu izjavu, u kojoj je pozdravio inicijativu za formiranjem "malog šengena" Zapadnog Balkana, kao način da se pokrene slobodno kretanje ljudi i robe:

- Verujemo da ova inicijativa, da bi bila bila uspešna, mora da uključi sve u regionu, uključujući Vladu Kosova. Trampova administracija usmerena je na pomoć čitavom regionu u stvaranju ekonomskih prilika i radnih mesta za mlade - poručuje Grenel.

Zajednička inicijativa lidera tri balkanske zemlje, Srbije Albanije, i Severne Makedonije za "balkanski šengen", podstakla je reakcije i sukobe na relaciji Priština i Tirana. Lider Samoopredeljenja i kandidat za premijera buduće vlade u Prištini Aljbin Kurti oštro se suprotstavio ovoj inicijativi, što je naišlo na žestoke kritike albanskog premijera Edija Rame.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE