Obrenovac, 08.08.2022

UREDBA


Izvor: B92,Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 18.03.2020.
Vlada Srbije donela je Uredbu o merama za vreme vanrednog stanja kojima se odstupa od Ustavom zajam─Źenih ljudskih i manjinskih prava za vreme vanrednog stanja

Foto:Printscreen


Uredba, doneta 15. marta, a objavljena danas u Slu┼żbenom glasniku, utvr─Ĺuje da Ministarstvo unutra┼ínjih poslova, u saglasnosti sa Ministarstvom zdravlja, mo┼że privremeno da ograni─Źi ili zabrani kretanje licima na javnim mestima.                           

Ista ministarstva mogu da narede pojedinim licima ili grupama lica koja su zara┼żena ili se sumnja da su zara┼żena zaraznom bole┼í─çu COVID-19 da borave na adresi svog prebivali┼íta, odnosno boravi┼íta, sa obavezom javljanja nadle┼żnoj zdravstvenoj ustanovi. 

 Ministarstvo unutra┼ínjih poslova mo┼że da naredi da se zatvore svi prilazi otvorenom prostoru ili objektu i onemogu─çi napu┼ítanje tog prostora ili objekta bez posebnog odobrenja, navodi se u Uredbi. 

 Navodi se da MUP mo┼że da naredi obavezan boravak odre─Ĺenim licima ili grupama lica na odre─Ĺenom prostoru i odre─Ĺenim objektima kao ┼íto su prihvatni centri za migrante i sli─Źno. 

 Uredbom su zabranjena sazivanja i odr┼żavanje zborova i svih drugih okupljanja gra─Ĺana na otvorenom prostoru. 

 Zabranjena su i sva okupljanja u zatvorenom prostoru (sportske, kulturne i druge manifestacije), osim okupljanja koja su od posebnog interesa za rad i funkcionisanje dr┼żavnih organa i slu┼żbi. 

 Za okupljanja od posebnog interesa neophodna su posebna odobrenja koja izdaje ministar unutra┼ínjih poslova. 

 Stupanjem na snagu ove Uredbe prekidaju se sve izborne radnje u sprovo─Ĺenju izbora za narodne poslanike, poslanike Skup┼ítine Autonomne pokrajine Vojvodine i odbornike skup┼ítina op┼ítina i gradova, koji su raspisani za 26. april 2020. godine. 

 Sprovo─Ĺenje izbornih radnji nastavi─çe se od dana prestanka vanrednog stanja, navodi se u Uredbi i zadu┼żuju izborne komisije da obezbede i ─Źuvaju postoje─çu izbornu dokumentaciju do nastavka sprovo─Ĺenja izbornih radnji i izbora.

Objavljena Uredba o obavezama poslodavaca u vanrednom stanju                

Uredba o organizovanju rada poslodavaca za vreme vanrednog stanja, kojom se utvr─Ĺuje rad van prostorija i od ku─çe, uvodi zabranu slu┼żbenih putovanja, i defini┼íe obaveze oko za┼ítita zdravlja zaposlenih koju je Vlada Srbije donela 15. marta, objavljena je danas u Slu┼żbenom glasniku. 

 Za vreme vanrednog stanja poslodavac je du┼żan da omogu─çi zaposlenima obavljanje poslova van prostorija poslodavca na svim radnim mestima na kojima je mogu─çe organizovati takav rad u skladu sa op┼ítim aktom i ugovorom o radu, navodi se u Uredbi. Kao oblici ovakvog rada navode se rad na daljinu i rad od ku─çe. U Uredbi se navodi i da ako op┼ítim aktom i ugovorom o radu nije predvi─Ĺen ovakav na─Źin rada, poslodavac mo┼że re┼íenjem omogu─çiti zaposlenom obavljanje poslova van prostorija poslodavca "ukoliko mu to organizacioni uslovi dozvoljavaju". 

 Re┼íenje obavezno mora sadr┼żati trajanje radnog vremena i na─Źin vr┼íenja nadzora nad radom zaposlenog, a poslodavac je du┼żan da vodi evidenciju o zaposlenima koji obavljaju rad van prostorija poslodavaca. 

 Poslodavci ─Źija je delatnost takva da nije mogu─ç ovaj na─Źin organizovanja du┼żan je da svoje poslovanje uskladi sa uslovima vanrednog stanja i to tako da, ukoliko je to mogu─çe, ne iziskuje dodatna sredstva, organizuje rad u smenama - kako bi ┼íto manji broj zaposlenih i drugih anga┼żovanih lica obavljao istovremeno rad u jednoj prostoriji. Obaveza ovakvog poslodavca je da omogu─çi odr┼żavanje svih poslovnih sastanaka elektronskim, odnosno video-linkom, video-pozivom ili na drugi takav na─Źin. 

 Uredba poslodavca obavezuje da odlo┼żi slu┼żbena putovanja u zemlji i inostranstvu u skladu sa odlukom nadle┼żnog organa o zabrani - odnosno privremenom ograni─Źenju ulaska i kretanja. 

 Poslodavci su Uredbom obavezani da u cilju osiguranja za┼ítite i zdravlja zaposlenih, anga┼żovanih i stranaka obezbedesve op┼íte, posebne i vanredne mere koje se odnose na higijensku sigurnost objekta i lica u skladu sa Zakonom o za┼ítiti stanovni┼ítva od zaraznih bolesti. 

 Za zaposlene i anga┼żovane koji su u neposrednom kontaktu sa strankama ili dele radni prostor sa vi┼íe lica potrebno je obezbediti dovoljne koli─Źine za┼ítitne opreme, navodi se u Uredbi.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE