Obrenovac, 14.08.2022

SLOBODA, SIGURNOST, PRAVDA ZA SVE


Izvor: Beta,N1,Lokalne novine | Obrenovac, 18.05.2020.
Analitičari: Obradović postao najvidljiviji opozicionar, a da li će na izbore...

Foto:N1


Lider Dveri Boško Obradović je zbog svojih "nekonvencionalnih akcija" postao najvidljiviji opozicionar u Srbiji, ali nije izvesno da usled toga razmatra da izađe na izbore zakazane za 21. jun, kažu analitičari koje je kontaktirao portal Demostat.

Politikolog Filip Balunović za Demostat navodi da je Obradović bio jedini koji se šest meseci nakon potpisivanja Sporazuma sa narodom stalno insistirao na toj pogodbi, ali da ne treba očekivati da politički akteri u Srbiji uvek imaju neku dugoročniju viziju.

"Mislim da je Obradović i dalje svestan da mu pre svega znači Dragan Đilas. Nije izvesno da će on nešto uraditi mimo glavnih partnera u Savezu za Srbiju. Ne mislim da ima neku vrstu obaveze prema 'marginalnim' partnerima u SzS, počevši od Vuka Jeremića pa do ostalih, čija imena i ne znam. Mislim da Obradović neće uraditi ništa bez dogovora sa Strankom slobode i pravde", kazao je Balunović.

Politički analitičar Cvijetin Milivojević kaže da nema informacije da li Obradović razmišlja o tome da ipak učestvuje na parlamentarnim izborima, ali da je uveren da kada bi neka od stranaka iz SzS saopštila da će izaći na izbore to značilo "izdaju njenog biračkog tela".

"Nisam siguran da bi u ovom trenutku neka stranka, pre svega iz 'bojkot-koalicije', kada bi odlučila da izađe na izbore, mogla svom članstvu i biračima da objasni zbog čega je promenila stav. Osim ako iz nekih razloga ne želi da dobrovoljno stavi glavu na panj", rekao je Milivojević.

On je dodao i da nijedna od stranaka SzS "nema šanse da pobedi na izborima" i da skoro nijedna od njih ne može sama da pređe cenzus, osim ukoliko "Aleksandar Vučić ne odluči da ona sme da pređe izborni prag".

Dejan Bursać, istraživač Instituta za političke studije, izlazak Obradovića na predstojeće izbore smatra mogućim, ali dodaje da bi lider Dveri, ukoliko planira tako nešto, to morao vrlo brzo da uradi, jer se "datum izlaska na birališta približava".

"Obradović definitivno pokušava da se 'soliranjem' istakne, uz svoj 'konfrotativni' stil politike, koji očigledno ne prija drugim liderima SzS. Meni je, takođe, jako upitno koliko to prija ostalim glasačima SzS, jer su to uglavnom ljudi koji su prodemokratski i proevropski orijentisani", ocenjuje Bursać.

On dodaje da je u situaciji kada su neki predstavnici opozicije već prekršili bojkot lakše prekršiti dogovor o bojkotu.

"Sergej Trifunović, tačnije Pokret slobodnih građana je prekršio bojkot, zatim Saša Radulović, koji nije bio u SzS, ali je bio čvrsto za bojkot", pdsetio je Bursać.

Bursać zbog toga zaključuje da bi i Obradović mogao da istupi iz "bojkot-kolone", ali da nije siguran šta mu to "soliranje" može doneti, a navodi i da je upitno da li Obradović ima čvrsto glasačko telo koje može da privuče.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE