Obrenovac, 15.08.2022

TU JE MINISTAR, VODE SE RAZGOVORI O VAŽNIM PITANJIMA


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 19.01.2020.
Trivan i britanska ambasadorka o zaštiti životne sredine

Foto:M.Ilić/RAS Srbija
Ministar zaštite životne sredine Srbije Goran Trivan i britanska ambasadorka u Beogradu Šan Meklaud razgovarali su juče o prioritetnim pitanjima u oblasti zaštite životne sredine, mogućnostima saradnje u ovoj oblasti, razmenili mišljenja o rešavanju problema zagađenja vazduha i o pitanjima klimatskih promena u regionu i svetu.

Kako je saopšteno iz njegovog Ministarstva, ministar Trivan je naveo da je Srbija posvećena rešavanju problema u zaštiti životne sredine i dostizanju evropskih ekoloških ciljeva, što dokazuje i utvrđena Pregovaračka pozicija za Poglavlje 27 - životna sredina i klimatske promene u pregovorima sa EU.

Kazao je da su prioriteti rešavanje problema otpadnih voda i komunalnog otpada i da se u cilju pripreme investicionog ciklusa u ovoj oblasti, u koji treba da se uz inostrane uključe i domaće kompanije.

Na sastanku je bilo reči o značaju aktivnosti i inicijativa koje Srbija pokreće u regionalnim i međunarodnim okvirima.

Zajednički je ocenjeno da je komparativna prednost regiona ekologija, a KOP 26 i Skupština UN za životnu sredinu, UNEA-5 gde je Srbija jedna od potpredsednika, format u kome ovaj region može da doprinese i učini pomake i da doprinos globalnoj borbi sa klimatskim promenama za zdravu životnu sredinu.

Ambasadorka Meklaud je iznela iskustva svoje zemlje u zaštiti životne sredine i istakla spremnost da podrži Srbiju u dostizanju evropskih ekoloških standarda i u realizaciji ekoloških inicijativa u regionu i u međunarodnim okvirima.

Sagovornici su se saglasili da su pitanja klimatskih promena važna kako za zemlje regiona, Evrope tako i globalno i da očuvanje zdrave životne sredine otvara put napretka i razvoja, dodaje se u saopštenju.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE