Obrenovac, 11.08.2022

GDE JE OVDE SRBIJA?


Izvor: N1,Radio Slobodna Evropa,Lokalne novine | Obrenovac, 19.04.2020.
Lajčak: Moj je zadatak da osiguram da Kosovo i Srbija zauvek reše sva pitanja

Foto:REUTERS/Arben Celi


Novoimenovani specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Prištine i Beograda, Miroslav Lajčak, izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je njegov zadatak da uspešno okonča dijalog Kosova i Srbije, kao i da osigura da Kosovo i Srbija jednom zauvek reše sva nerešena pitanja.

Prema njegovim rečima, postoji samo jedan dijalog kojim posreduje Evropska unija, ali je dodao da će nastaviti da usko sarađuje sa američkim kolegama, jer "SAD i EU dele zajedničku agendu za region", kaže Lajčak za RSE.

"SAD su bile glavni partner EU na Zapadnom Balkanu i glavni partner EU u dijalogu Beograda i Prištine", kazao je Lajčak.

On dodaje da je dosadašnji dijalog, koji je počeo 2011, postigao značajne rezultate po pitanju kretanja robe i ljudi između Kosova i Srbije, međunarodnog pozivnog broja, integracije srpske policije i sudija i tužilaca u kosovski sistem, te redovnog održavanja izbora na celom Kosovu, integracije Kosova u regionalnim inicijativama.

Predsedništvo Kosova o američkoj ulozi

Iz Predsedništva Kosova, međutim, kažu da uloga američkog vođstva ostaje neophodna u ovom procesu. Šef kabineta i savetnik kosovskog predsednika Bekim Čolaku izjavio je za RSE da su spremni da rade sa svima na postizanju konačnog dogovora sa Srbijom, ali prvenstveno sa onima koji "zaista žele da postignu dogovor i imaju sposobnost i kredibilitet da to isporuče".

Prema njegovim rečima, ovaj "dugotrajan i mučan proces se mora završiti, a da je interes Kosova da se postigne kvalitetan dogovor i priznanje od Srbije".

"Uloga američkog rukovodstva ostaje neophodna u tom procesu. Isto tako i uloga Evropske unije, sve dok bude u stanju da ispuni viznu liberalizaciju i ubrza članstvo Kosova u EU", kaže Čolaku.

Čolaku navodi da je Evropska unija bila predvodnik u ovom procesu u poslednjih deset godina, "ali to ne znači da je bila dobra u tome".

Lajčak o viznoj liberalizaciji za Kosovo

Lajčak navodi da deli frustraciju Kosova zbog nedostatka napretka po pitanju vizne liberalizacije. Dodaje da je njegova poruka zemljama članicama EU, da "ukoliko mi zahtevamo od naših partnera da ispune obaveze, mi takođe moramo ispuniti naše obaveze".

Budući da je Evropska komisija rekla da je Kosovo ispunilo sve obaveze, on dodaje da pitanje nije 'da li' već 'kada' će se desili vizna liberalizacija.

"Desiće se, ne sumnjam u to", dodao je Lajčak. Zvaničnik američke vlade kojeg je RSE kontaktirao nije imao šta da kaže u vezi Lajčakovih izjava, niti da li bi konačni dogovor trebao da bude postignut u SAD-u ili Briselu.

Gde u svemu ovome stoji Srbija?

Iz Predsedništva Srbije, Vlade i Ministarstva spoljnih poslova RSE nije dobio odgovor na pitanje o ulozi Lajčaka u nastavku dijaloga, u poređenju sa ulogom Ričarda Grenela, kao ni komentar o tome ko treba da posreduje u dijalogu.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, razgovarao je sa Lajčakom telefonom 12. aprila i tom prilikom rekao da je uveren da će Lajčak kao, kako je rekao, "dobar poznavalac situacije i odnosa u regionu, obavljati odgovorno i nepristrasno".

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je na onlajn konferenciji "Srpsko-američki odnosi pred izazovima korona virusa" 16. aprila rekao da je Srbija zahvalna na naporima koje specijalni izaslanici predsednika SAD i američkog državnog sekretara, Ričard Grenel i Metju Palmer, "ulažu na planu iznalaženja obostrano prihvatljivog, fer i kompromisnog rešenja”, kada je u pitanju kosovski problem.

Kada će dijalog biti zvanično nastavljan za sada je nepoznato zbog pandemije koronavirusa.

S druge strane, neizvesna je situacija i na Kosovu, od kako je 25. marta izglasano nepoverenje vladi Aljbina Kurtija.

On se, inače, oštro protivi da ovaj proces u budućnosti vodi predsednik Kosova. Kurti je izjavio i da je pozadina rušenje njegove vlade "predsednička trgovina o razmeni teritorija" između predsednika Kosova i Srbije. I u pismu upućenom Lajčaku, Kurti je rekao da se "ni u kom slučaju i situaciji ne raspravlja o pitanjima međusobne suverenosti, teritorijalnog integriteta i unutrašnjih poslova".

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE