Obrenovac, 14.08.2022

BORELI O DIJALOGU


Izvor: nova.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 19.07.2020.
Raspravljalo se o nimalo lakim temama

Foto:TANJUG/BUDUCNOSTSRBIJEAV


Visoki zvaničnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel ocenio je da je nastavak dijaloga Beograda i Prištine važan trenutak za njega i za EU i dodao da je to jedan od njegovih glavnih prioriteta, saopštila je Evropska služba za spoljne poslove.

Komentarišuči sastanak u četvrtak u Briselu, na kojem su se pod pokroviteljstvom EU sastali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdulah Hoti, Borel je rekao da je to bio važan trenutak, piše N1.

“To je bio važan trenutak za mene i Evropsku uniju. Dijalog, koji je EU počela da olakšava 2011. godine, u srži je onoga što želimo da uradimo na Zapadnom Balkanu”, rekao je Borel i dodao da je to jedan od njegovih glavnih prioriteta.

Borel je zahvalio nemačkoj kancelarki Angeli Merkel i francuskom predsedniku Emanuleu Makronu na poruci podrške dijalogu Beograda i Prištine organizovanjem sastanka u Parizu.

Osvrćući se na sastanak, Borel je rekao da se raspravljalo o nimalo lakim temama.

“Proveli smo celo popodne i deo večeri u intenzivnim razgovorima sa dva partnera. To nisu bile lake rasprave. Teme su bile nestale osobe, raseljena lica, a to su veoma osetljiva pitanja i osnovni su delovi (u procesu) pomirenja. Takođe smo razgovarali o ekonomskoj saradnji, koja za mene predstavlja budući vezu između Kosova i Srbije. Pripadaju istom području i putuju na isto odredište – Evropu”, rekao je on.

U budućnosti bi njihovi ljudi, kapital i dobra trebalo slobodno da se kreću, oni bi takođe trebalo zajedno da rade na razvoju ekonomije i infrastructure, rekao je Borel i dodao da je to od obostrane koristi, i da je EU je uložila mnogo napora u stvaranje okvira za takvu saradnju.

“Naš rad sa predsednikom Vučićem i premijerom Hotijem tek počinje. Moramo puno da postignemo zajedno za dobro Srbije, Kosova i Evropske unije. Poštujem činjenicu da su u četvrtak izneli svoja stajališta pošteno i konstruktivno, čak i dok je bilo neslaganja”, rekao je Borel.

Dodao je da je “impresioniran” činjenicom da su bili spremni i željni da nastave posao.

“Zamolili smo ih da pošalju svoj tim već sledeće nedelje, tako da ne gubimo vreme. I sastaćemo se sa predsednikom Vučićem i premijerom Hotijem u septembru. Radujem se što ću raditi s njima i drago mi je što možemo računati na dugo diplomatsko iskustvo specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka na ovom složenom zadatku”, naveo je Borel.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE