Obrenovac, 08.12.2021

SASTALE SE BRNABIĆ I MERKEL


Izvor: Beta,Lokalne novine | Obrenovac, 19.09.2019.
Razgovarale o Kosovu, evropskim integracijama i ekonomskoj saradnji

Foto:Tanjug/AP/Markus Schreiber
Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je juče u Berlinu da Nemačka i Francuska pokušavaju da pokrenu dijalog Beograda i Prištine, kao i da se nešto uradi po pitanju taksi koje je Priština uvela na proizvode iz centralne Srbije.

Nakon razgovora sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, Merkel je rekla da ne može da komentariše navode da bi Nemačka i Francuska mogle da imenuju specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine.

Merkel je dodala da da bi trebalo nastaviti proces rešavanja problema Kosova i dodatno ga unaprediti, kako bi se postiglo rešenje rešenje.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare Brnabić je rekla da je pitanje Kosova  jedina tačka nerazumevanja i neslaganja Srbije i Nemačke, ali da je važno da se o toj temi razgovara, jer bez dugoročno održivog rešenja tog pitanja i pomirenja Srba i Albanaca neće biti drugačije budućnosti za Balkan.

"Pitanje Kosova i Metohije je svakako jedina tačka neslaganja i nerazumevanja, ali nama je Nemačka jedan od najvažnijih partnera i koliko god se ne slagali po nekim pitanjima, najvažnije je da Nemačkom razgovaramo, da čujemo mišljenje i savet, da predstavimo našu poziciju i vidimo da li zajedno možemo da približimo stavove i dodjemo do dugoročnog održivog rešenja", rekla je Brnabić.

Nemačka kancelarka i premijerka Srbije razgovarale su i o situaciji u regionu, a Merkelova je istakla da je raduje što se Berlinski proces pokazao kao veoma koristan i doveo do velikih mogućnosti i aktivnosti saradnje.

Brnabićeva je, uz napomenu da evropske integracije ostaju strateški cilj Srbije, zamolila kancelarku Angelu Merkel za dalju podršku Nemačke evropskom putu Srbije, zahvaljujući na dosadašnjoj političkoj, finansijskoj, tehničkoj i stručnoj pomoći na tom putu.

Kako je navela, cilj njene posete Berlinu jeste da se učvrste odnosi dve zemlje, naročito u oblasti ekonomije uz najavu da je vreme da se pokrene novi talas nemačkih investicija u Srbiji.

Merkelova je navela da je oko 400 nemačkih preduzeća aktivno u Srbiji i da u njima radi oko 60.000 zaposlenih.

"Želim da naglasim da predsednica vlade nije posvećena samo borbi protiv nezaposlenosti i rastu ekonomije Srbije, nego i digitalizaciji i digitalnoj transformaciji", rekla je Merkelova dodajući da Srbija u tome prednjači.

To je, kako je navela, važan signal mladima i investicija u budućnost, jer je upravo medju njima velika nezaposlenost.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE