Obrenovac, 11.08.2022

PROMENA PRAVILA TOKOM IGRE, ALI...


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 20.02.2020.
Varheji: Vidim interes Srbije da se priključi novoj metodologiji proširenja EU

Foto:Twitter/@OliverVarhelyi
Komesar za proširenje Oliver Varheji izjavio je da nova metodologija pruža mogućnost Srbiji da se uključi u izmenjeni pristupni proces i naveo da su srpske vlasti već pokazale interesovanje.

- Nova metodolgija može biti brža i baš zato vidim interes srpske starne - kaže Varheji.

On je na konferenciji posvećenoj reformi politike proširenja, koju je u Briselu organizovao Centar za evropsku politiku, ocenio da je izmenjena metodologija procesa pristupanja pravedna i za zemlje koje treba da počnu pregovore, kao i za one koje već pregovaraju.

On je ponovio stav da nije dobro menjati pravila tokom igre i da je zato ostavljena mogućnost Beogradu sa odluči da li želi da se priključi ovom procesu.

- Predsednik (Aleksandar) Vučić već je pokazao interesovanje - kazao je Varheji.

Na pitanje albanskih novinara o "postojanju dublih standarda" u oblasti vladavine prava kada je proces pristupnja Srbije u pitanju, komesar Varheji navodi da u pregovaračkom okviru, po kome Srbija već pregovara, ima dovoljno mogućnosti da se reaguje na takve probleme.

- To do sada nismo morali i nadam se da nećemo morati ni u budućnosti. Ali ako bude problema, budite sigurni da ćemo reagovati kao što bi uradili sa bilo kojom zemljom koja pregovara o članstvu - rekao je Varheji.

Uz konstataciju da nema duplih standarda u oblasti vladavine prava, Oliver Vraheji kaže da u Srbiji ima nekih nedostatka koje EU ne zanemaruje, već se time bavi kroz saradnju sa srpskim vlastima.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE