Obrenovac, 08.08.2022

DA BATALE BOJKOT


Izvor: N1,Lokalne novine | Obrenovac, 21.04.2020.
Spasojević: Opozicija bi mogla da kapitalizuje nezadovoljstvo građana

Foto:Printscreen


Možemo da pretpostavimo da su pristalice vlasti u velikoj meri zadovoljne onim što tokom pandemije koronavirusa radi Aleksandar Vučić. Dilema je kako opozicioni birači reaguju na sve ovo i da li se tu možda stvara neko nezadovoljstvo koje bi opozicija mogla da politički kapitalizuje, istakao je u Novom danu docent na Fakultetu političkih nauka Dušan Spasojević.

Odgovarajući na pitanje da li je bliži stavu da bi birači mogli da kazne režim ili tome da je vlast prikupila određene političke poene, sagovornik N1 je naglasio da je u ovom trenutku o tome teško govoriti.

“Stepen javne komunikacije je smanjen, istraživanja javnog mnjenja ne mogu da se rade na pravi način, pa je teško napraviti procenu o rspoloženju biračkog tela. Imamo vlast koja koristi postojeću situaciju da u sadejstvu s tabloidnim medijima konstantno napada opoziciju, koja pak ne može da ćuti i da prima toliko udaraca. Čini mi se da opozicioni lideri pokušavaju da nađu neku meru kako da reaguju u situaciji kada je, kao uostalom i pre koronavirusa, opozicija marginalizovana i nema kanal komunikacije sa biračima, čak i sa onima kod kojih raste nezadovoljstvo“, napomenuo je Spasojević.

On smatra da su stranačke stvari bile stavljene u drugi plan samo u toku prve dve nedelje krize, dodajući da ih je teško potisnuti u stranu jer se “svakodnevno bavimo odlukama koje su političke“.
"Parlament je mogao da zaseda i tokom pandemije"

Komentarišući najavu vraćanja poslanika u parlament, Spasojević je podsetio da mandat poslanicima i dalje traje, dodajući da su oni mogli da nastave da rade, kao što je to slučaj sa najvećim brojem parlamenata u svetu, pa i u regionu.

“Nije bilo nužno da vanredno stanje raspisuju predsednica skupštine, premijerka i predsednik države, to je mogao da uradi i parlament. To bi svakako bilo bolje u političkom smislu, ali i zbog stvaranja društvene kohezije i solidarnosti. Sada pokušavamo da se vratimo u stanje polunormalnosti, a to je da ponovo imamo kakav-takav parlament“, smatra Spasojević, dodajući da je to najava da bismo “mogli da se vratimo u normalnije stanje i tako ispravimo grešku koja je napravljena činjenicom da je parlament pasiviziran“.

Spasojević nema nikakvu dilemu da je zabrana okupljanja više od sto ljudi na jednom mestu bila samo formalni izgovor prekid rada parlamenta.

“Dobar deo parlamenata u svetu drži plenarne sesije samo onda kada je nužno da se donese neki važan zakon ili da se raspravlja o nekoj bitnoj temi. Moglo je da se sedi u nekoj većoj sali u kojoj je moguće ostvariti distancu između poslanika i omogućiti im da rade na bezbedan način ili da dobiju opremu koja će sednice učiniti bezbednim po njihovo zdravlje, kao što je to učinio hrvatski parlament“, istakao je Spasojević.

Na pitanje da li je parlamentu na taj način oduzeta kontrolna uloga, sagovornik N1 je podsetio da je čitav niz pravnika istakao da je time prekršen Ustav.

“Osnovna funkcija parlamenta da vodimo javnu raspravu po meni je od suštinskog značaja. Najveći problem je to što smo mi u korona krizu ušli iz političke i parlamentarne krize, u kojoj je opozicija već bojkotovala rad parlamenta. Možda bi se zbog novonastale krize deo opozicije vratio u parlament, pa smo tako mogli da izbegnemo ovaj stepen polarizacije, nerazumevanja i neprihvatanja kakav sada imamo. Možda smo mogli i da efikasnije artikulišemo neke probleme. Daću banalan primer: nama je trebalo četiri nedelje da se reši problem roditelja dece sa autizmom. Da smo imali parlament, neke od tih stvari su mogle da budu jasnije artikulisani“, uveren je Spasojević.

N1: Mislite li da bi se išta promenio da nije bilo upozorenja iz Evropskog parlamenta?

Spasojević: Čini mi se da postoji neka zamišljena dinamika kako će se stvari odvijati u Srbiji, pre svega u vezi sa izborima, pa ako se držimo pretpostavke da bi oni trebalo da budu pre leta ili svakako pre sredine jula, onda pretpostavljam da bi ionako došlo do neke vrste popuštanja i vraćanja poslanika u klupe. Prosto mislim da se ovde poklopilo nekoliko stvari i da bismo svakako videli zasedanje parlamenta u narednih nekoliko nedelja.

N1: Da li se može očekivati povratak opozicije u parlament zbog koronavirusa?

Spasojević: Mislim da od ozbiljnijeg povratka opozicije u parlament nema ništa. Rekao bih da je propuštena prilika da se napravi jedan gest, ne baš političkog jedinstva jer je to prejaka reč, ali je bar moglo da dođe do svesti da smo se suočili s jednim problemom i da stranački interesi budu potisnuti u drugi plan. Nakon ove faze pandemije i pojačanog nasilja vlasti i nad opozicijom i nad civilnim društvom i medijima, ne vidim nikakav poseban razlog da opozicija popušta i da se vraća u parlament. Eventualno ako bi tema bila dodatno odlaganje izbora ili pak izmene izbornih uslova, ali to je zaista teško očekivati da se desi.

Komentarišući izjavu evroposlanice Tanje Fajon da suspendovanje demokratije nije opcija, Spasojević je istakao da je “krajnje diskutabilno da li smo mi i pre pandemije koronavirusa imali demokratiju“.

“Zabrinjavajuće je to što u javnom diskursu imamo ideje da bi demokratija, ljudska prava i javna sfera trebalo da budu pomereni u stranu dok se ne završi pandemija. Naravno da neke stvari ne možete imati na isti način, ali se oko minumuma ne može raspravljati. Ne može medicinska struka da suspenduje ljudska prava, a ni političari ne bi smeli da se kriju iza medicinskih odluka“, upozorava Spasojević.
"Nastavak kampanje će biti dodatno radikalizovan"

Prema njegovim rečima, period nakon krize sigurno neće biti bolji, jer je, kako kaže, politička scena već radikalizovana i odnosi su još zategnutiji nego što su bili.

“Ako uđemo u intenzivnu kampanju, sigurno je da će ta nadmoć Srpske napredne stranke biti još izraženija i da će oni koristiti kontekst. Kao i sada, jer predsednik Vučić vodi nešto što je klasična izborna kampanja tokom vanrednog stanja. Sad je pitanje da li kritike iz međunardne zajednice, pre svega iz Evropske unije imaju neku težinu, ali ne očekujem da to proizvede neku posebnu promenu. Kampanja će biti onakva kakvu smo mogli da zamislimo, sa dodatnim stepenom radikalizacije i zategnutosti odnosa.

Sagovornik N1 osvrnuo se i na na tezu da priča o postepenom ublažavanju mera najavljuje trenutak održavanja izbora.

“Najveći deo procena ide ka tome da će izbori biti održani pred ono što se nekad zvalo letnjom pauzom, mada je pitanje da li ćemo ove godine imati u pravom smislu, ali to znači kraj juna, početak jula. Budući da je Vidovdan ove godine u nedelju, to se simbolično nameće kao još jedan dan za pobedu Srbije. Ako bih morao da se kladim, stavio bih novac na taj datum. Dva ili tri vikenda su u opticaju, to se negde i uklapa sa najavama ukidanja vanrednog stanja sredinom maja“, zaključio je Spasojević.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE