Obrenovac, 08.08.2022

OMILJENO STANJE


Izvor: nova.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 21.06.2020.
Vi┼íe od polovine dr┼żavnih slu┼żbenika u v.d. stanju

Foto:TANJUG/DRAGAN KUJUNDZIC/nr


Više od polovine dr┼żavnih slu┼żbenika na po┼żaju nalazi se u v.d. stanju, a najve─çi broj njih je u tom statusu du┼że od "produ┼żenog" zakonskog roka od ukupno devet meseci, pokazuju podaci koje je portal Nova.rs dobio od Slu┼żbe za upravljanje kadrovima.

U poslednje ─Źetiri godine Vlada ne prestaje sa praksom da pomo─çnike ministara, sekretare, direktore kancelarija i uprava imenuje na sednicama na tri ili šest meseci, umesto da ih bira na konkursima.

Kako za naš portal ka┼żu u Upravi za upravljanje kadrovima, u organima dr┼żavne uprave i slu┼żbama Vlade, nakon sprovedenog konkursa, na polo┼żaj je postavljeno ukupno 147 osoba, dok su u statusu vršilaca du┼żnosti imenovana 184 lica.

Od tog broja, sude─çi prema podacima koji su nam dostavljeni, njih 116 je u v.d. stanju du┼że od šest meseci sa produ┼żenjem od tri meseca, iako Zakon o dr┼żavnim slu┼żbenicima predvi─Ĺa da se nakon što istekne šest meseci, status vršioca du┼żnosti mo┼że produ┼żiti na još najdu┼że tri meseca.

Me─Ĺutim, Vlada u praksi drasti─Źno krši ove zakonske odredbe, pa se pojedini dr┼żavni slu┼żbenici u tom statusu nalaze godinama. Tako je na primer Marko ─Éuri─ç v.d. direktor Kancelarije za KiM ve─ç pet godina.

Prema podacima Transparentnosti Srbije, samo u drugoj polovini 2019. pomo─çnici ministara, direktori uprava, kancelarija i drugih Vladinih slu┼żbi u v.d. status postavljeni su ─Źak 232 puta, me─Ĺu kojima su u tridesetak slu─Źajeva isti ljudi. U isto vreme 14 slu┼żbenika na polo┼żajima imenovano je nakon sprovedenog konkursa.

Praksu imenovanja v.d. kadrova Vlada je nastavila i ove godine, pa ─Źak i nakon isteka njenog mandata, koji se po Ustavu okon─Źava kad i mandat Skupštine, a to je u ovom slu─Źaju 3. juna. Tako je na sednici, koja je odr┼żana 12. juna, imenovano osam v.d. pomo─çnika ministara, ─Źetiri v.d. direktora uprava, kao i pet pomo─çnika direktora raznih uprava, inspektorata i kancelarija, iako bi po isteku mandata trebalo da obavlja samo tehni─Źke poslove.

Nemanja Nenadi─ç iz Transparentnosti Srbija ranije je izjavio za naš portal da je Vlada uprkos upozorenjima iz EU ne samo nastavila sa v.d. postavljenjima, ve─ç je pove─çala i njihovu u─Źestalost.

“Ovo nije nova praksa. Zakon o dr┼żavnim slu┼żbenicima predvideo je da sva mesta u dr┼żavnoj upravi budu popunjena putem javnog konkursa, po─Źev od 1. januara 2011. Me─Ĺutim, ta zakonska obaveza nije ispunjena ni deceniju kasnije”, rekao je on.

Nenadi─ç je naveo da se za ovaj problem zainteresovala i Evropska komisija, pa su predstavnici vlasti obe─çali da ─çe ovakvo stanje menjati od 1. jula 2017, nakon ─Źega su svi u statusu vršioca du┼żnosti razrešeni.

“Me─Ĺutim, oni ne samo da nisu okon─Źali konkurse, nego su nastavili sa starom praksom”, zaklju─Źuje Nenadi─ç.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE