Obrenovac, 05.10.2022

SRBIJA I EU POTPISALE SPORAZUM O UPRAVLJANJU GRANICAMA


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 21.11.2019.
Savet EU je sporazum o saradnji sa Srbijom odobrio u januaru 2019. godine

Foto:Shutterstock
Evropska unija i Srbija potpisale su juče u Briselu sporazum o saradnji u upravljanju granicama koji će omogućiti pripadnicima Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu (Fronteks) da pomažu našoj zemlji u upravljanju granicama, sprovode zajedničke operacije i razmeštaju svoje timove u oblastima gde se Srbija graniči sa EU, navodi se u Evropskoj komisiji.

Sporazum su u ime EU potpisali komesar za migracije, unutrašnje poslove i državljanstvo Dimitris Avramopulos i finska ministraka unutrašnjih poslova Marija Ohisalo, a u ime Srbije ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Komesar Avramopulos tom prilikom zahvalio je Srbiji na naporima i opredeljenju da obezbedi blisku saradnju sa EU u oblasti upravljanja granicama i migracijima.

- Sporazum koji smo potpisali dalje jača naše odnose s partnerima na Zapadnom Balkanu i približava naše susede EU - izjavio je Avrampulos.

Finska ministarka Marija Ohisalo ocenjuje da je saradnja s partnerima sa Zapadnog Balkana ključna za uspešno obezbeđivanje zajedničkih granica.

- Ovim sporazumom, Fronteks će biti u mogućnosti da koordiniše operativnu saradnju zemalja članica EU i Srbije i obezbedi neophodnu podršku i ekspertizu - zaključila je Ohisalo.

EU i Srbija zaključile su pregovore o saradnji u upravljanju granicama u avgustu prošle godine, a u septembru su komesar Avramopulos i ministar Stefanović parafirali nacrt sporazuma.

Savet EU je sporazum o saradnji sa Srbijom odobrio u januaru 2019. godine.

Da bi stupio na snagu Sporazum mora biti odboren i od strane Evropskog parlamenta, navode u Briselu.

EU je već potpisala slične sporazume o saradnji Evropske agencije za graničnu i oblasku stražu sa Albanijom i Crnom Gorom. Trenutno se čeka finalizacija sporazuma sa BiH i Severnom Makedonijom.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE