Obrenovac, 05.10.2022

VUČIĆ O AFERI S RUSKIM ŠPIJUNOM


Izvor: N1,Lokalne novine | Obrenovac, 22.11.2019.
Bocan-Harčenka sam pitao samo jedno - zašto?

Foto:Tanjug/Zoran Žestić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je da je na snimku sa ruskim obaveštajnim agentom Georgijem Klebanom srpski potpukovnik u penziji Z.K, koji se s njim sastajao nekoliko puta.

Objavljeni snimak nije napravila srpska Vojno-obaveštajna agencija, ali je ta služba upoznata s događajem koji se desio krajem decembra prošle godine, kazao je Vučić nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

"Mi smo kao zemlja suočeni dugo godina sa ofazivnim delovanjem raznih obaveštajnih službi i to bismo delovanje mogli da podelimo u dve grupe, jedna je delovanje najrazvijenih zemalja, a druga - zemalja regiona, koje imaju izražene interese na teritoriji Srbije i svoje obaveštajno delovanje rade u punom kapacitetu, a ono je usmereno protiv interesa Srbije", izjavio je Vučić.

On je rekao da postoje brojne agencije koje na teritoriji Srbije sprovode svoje obaveštajna delovanja. "I to sa dva cilja - prikupljanje obaveštajnih podataka kako bi mogli da utiču na zvaničnu politiku zemlje, a drugi je potpuno obaveštajno sagledavanje kapaciteta i moći Republike Srbije kako bi mogli da utiču na to da spoljne političke moći Srbije budu smanjene", kaže Vučić.

Zbog toga je Srbija, kako je rekao, značajno ojačala mere kontraobaveštajne zaštite.

"Naša VBA i BIA u smislu zaštite preduzimaju neuporedivo sofisticiranije i u značajno većoj meri rade na zaštiti od delovanja ofanzive stranih agencija", dodao je.

Pošto je jedina tačka dnevnog reda Saveta za nacionalnu bezbednost bio snimak koji se pojavio u javnosti, Vučić je izjavio da je snimak napravljen 24.12.2018. godine i da ga nije sačinila srpska VBA, ali da je ona upoznata s delovanjem Klebana.

"Prateći objekat obrade, naše službe su došle do podataka da će se u Zemunu, negde oko 18 sati, penzionisani potpukovnik Vojske Srbije Z.K. sastati sa potpukovnikom Ruske federacije. Mi smo pripremili operativne mere, međutim, video dokumentovanje nije bilo moguće, jer je uočeno prisustvo više lica u takozvanoj kontrapratnji koji su obezbeđivali lice mesta", pročitao je Vučić deo izveštaja.

Predsednik Srbije je izjavio da je srpska služba u više navrata "konstatovala i foto, audio, video dokumentovala konktakte Klebana sa predstavnicima Vojske Srbije".

Vučić je rekao i da postoje snimci i drugih pripadnika ruskih službi sa pripadnicima vojnih struktura Srbije, ali da se s tim snimcima ne izlazi u javnost.

Za Klebana je Vučić rekao da je trebalo da bude posrednik u razmeni dokumentacije vezane za događaje u Hrvatskoj tokom rata.

Ruski obaveštajac se više ne nalazi na teritoriji Srbije, naglasio je Vučić.

"Uveren sam, ja bar tako mislim, da Putin o ovome nije bio obavešten. Mi smo zahvalni Rusiji na onome što je učinila 2015. godine za nas u Savetu bezbednosti UN, ali sam danas imao jedno pitanje za ambasadora Bocan-Harčenka, a to je - Zašto? Samo sam pitao zašto, ništa više! Nisam video logiku u svemu. Srbija ničim nije ugrozila prijateljstvo s Rusijom, Srbija jedina nije uvela ekonomske sankcije Rusiji, ni na jednom forumu nije glasala protiv interesa Rusije", kazao je predsednik Srbije.

Vučić je rekao i da "ne bi isključio mogućnost" da je snimak objavljen 17. novembra kao provokacija uoči sastanaka ruskih i srpskih zvaničnika na visokom nivou, kako je ocenjeno u Moskvi.

"Ne isključujem da su Rusi po tom pitanju u pravu, jer mi posedujemo više snimaka koje nismo objavili, to nije posao obaveštajnih agencija", naveo je predsednik Srbije.

Vučić je rekao da je za njega najavljeni susret sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom 4. decembra u Sočiju "od izuzetnog značaja" i dodao da se nada da će s ruskim liderom razgovarati o najvažnijim temama bilateralne saradnje.

"Mi smo predložili sastav naše delegacije, videćemo kakav će biti sastav ruske delegacije, ovo će biti na nešto višem nivou nego što smo očekivali", kazao je.

I pored toga, kako je rekao, Srbija neće menjati politiku prema Rusiji, niti prema ostalim zemljama sveta.

"Mi svoju politku prema Rusiji nećemo da menjamo, doživljavamo je kao bratsku i prijateljsku zemlju i nastavićemo saradnju u svim oblastima, osim što ćemo u ovom obaveštajnom smislu, svoju zemlju sačuvati. Nećemo se okretati ka NATO, kao ni prema drugim vojnim savezima, ja to ponavljam jasno i glasno. Sve ovo nas je učvrstilo u nameri da osnažimo poziciju u nezavisnosti, samostalnosti i u istom takvom suverenom pogledu u budućnost", izjavio je Vučić.

On je naglasio da će biti pojačana izdvajanja za policiju i vojsku u narednom periodu, jer, kako je rekao, ima uslova i sredstava za to.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE