Obrenovac, 15.08.2022

ONLAJN BUDU─ćNOST


Izvor: nova.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 23.07.2020.
Više od 100 mladih Evropljana diskutovalo o budućnosti Evrope

Foto:Inicijativa mladih za ljudska prava/Promo


Onlajn konferencija "Re-boot Europe!" u prethodnih pet dana okupila je više od 100 mladih Evropljana iz regiona Zapadnog Balkana, Hrvatske, Nema─Źke i Francuske koji su imali priliku da diskutuju i izraze svoje mišljenje i predloge o budu─çnosti Evrope, kao i suo─Źavanju sa prošloš─çu, pomirenju, solidarnosti i klimatskim promenama.

“Re-boot Europe!” konferencija odr┼żana je istovremeno sa samitom Evropskog saveta, na kome je danas postignut istorijski dogovor koji ozna─Źava novu fazu Evropske unije, i koji je do odre─Ĺene mere odgovorio na pitanja i predloge o kojima su mladi Evropljani diskutovali prethodnih dana.

Na završnoj diskusiji i ceremoniji zatvaranja konferencije predstavljena je i zajedni─Źka Deklaracija u─Źesnika i u─Źesnica sa porukama i preporukama mladih povodom preuzimanja predsedavanja Savetom EU od strane Nema─Źke, sa posebnim osvrtom na suo─Źavanje s prošloš─çu ali i saradnju zemalja u periodu nakon prevazila┼żenja krize u kojoj se Evropa, ali i ceo svet nalaze usled pandemije koronavirusa.

U─Źesnice i u─Źesnici u Deklaraciji su poru─Źili da zemlje ─Źlanice Evropske unije, kao i dr┼żave Zapadnog Balkana sna┼żnije moraju podr┼żavati ideje, napore i inicijative za aktivniju saradnju me─Ĺu gra─Ĺanima i dr┼żavama, kao i da se na osnovne vrednosti na kojima je gra─Ĺena Evropa – mir, demokratija, sloboda, ljudska prava i vladavina prava – ne sme zaboravljati. Uz poštovanje osnovnih evropskih vrednosti, u Deklaraciji mladi navode i da Evropska unija aktivnije treba da se suprotstavi autokratskim i nacionalisti─Źkim tendencijama u društvima i vladama unutar, ali i izvan Unije.

U─Źesnici se u Deklaraciji fokusiraju na suo─Źavanje sa prošloš─çu i pomirenje navode─çi da se relativizaciji i poricanju utvr─Ĺenih zlo─Źina po─Źinjenih na tlu Evrope krajem 20. veka gra─Ĺani, ali i politi─Źari moraju sna┼żnije protiviti, primarno kako se nijedan zlo─Źin više nikada ne bi ponovio, a sve ┼żrtve zlo─Źina po─Źinjenih tokom devedesetih godina prošlog veka bile prepoznate i poštovane.

Deklaracijom mladi Evropljani sa Zapadnog Balkana, Hrvatske, Nema─Źke i Francuske podse─çaju i na problem migranata i izbeglica, uz poruku da pristup EU ovoj temi treba revidirati i usvojiti jedinstvenu migrantsku politiku koja ─çe biti vidljiva u praksi i koja ─çe, umesto na ksenofobiji, biti zasnovana na istinskoj solidarnosti. Tako─Ĺe, u Deklaraciji se podse─ça i da, posebno u regionu Zapadnog Balkana, ve─çu pa┼żnju treba posvetiti odlivu mozgova i kreiranju znatno više prostora za mlade za u─Źeš─çe u politi─Źkom, ekonomskom, kulturnom i svakom drugom segmentu ┼żivota.

Na ceremoniji zatvaranja “Re-boot Europe!” konferencije u─Źesnicama i u─Źesnicama, kao i mladima iz ─Źitave Evrope koji su doga─Ĺaj pratili putem Interneta, obratili su se i francuska ambasadorka u Nema─Źkoj Ana-Mari Deskotes, ministar za Evropu u nema─Źkoj vladi Majkl Rut, kao i bivši ministar spoljnih poslova Albanije Ditmir Bušati.

Majkl Rut, ministar za Evropu u nema─Źkoj vladi, u danu kada je EU donela odluku o sedmogodišnjem bud┼żetu i jedinstvenom paketu pomo─çi, na “Re-boot Europe!” konferenciji rekao je da su zalaganje mladih za saradnju i solidarnost, kao i preporuke u─Źesnika i u─Źesnica konferencije izvanredna prilika za pru┼żanje ve─çeg prostora za glas Zapadnog Balkana.

“Odgovornost ne treba pokazivati samo u školama i vašim zajednicama, ve─ç i u politi─Źkom ┼żivotu. Bez vas (mladih), sve ima mnogo manje smisla”, poru─Źio je u─Źesnicima i u─Źesnicama Rut.

Konferenciju “Re-boot Europe” organizovali su od 16. do 21. jula OFAJ/DFJW (Nema─Źko-francuska kancelarija mladih), Regionalna kancelarija za saradnju mladih Zapadnog Balkana, Inicijativa mladih za ljudska prava, i partnerske organizacije iz Francuske i Nema─Źke uz podršku nema─Źkog Ministarstva spoljnih poslova. U─Źesnice i u─Źesnici konferencije bili su mladi iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Francuske, Nema─Źke, Kosova, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE