Obrenovac, 08.08.2022

BRNABIĆ SE SASTALA SA PALMEROM


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 25.02.2020.
Razgovarali o BiH i Crnoj Gori

Foto:Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević
Premijerka Srbije Ana Brnabić razgovarala je juče u Londonu, na marginama Samita o Zapadnom Balkanu EBRD-a, sa specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom.

Brnabić je izjavila da je Palmerom, pre svega, razgovarala o situaciji o BiH i Crnoj Gori i o tome koliko najnoviji politički potresi mogu da utiču i na regionalnu stabilnost i na ekonomsku situaciju u Srbiji.

- Nismo čak nijednom rečenicom pomenuli takse Prištine, niti novu prištinsku administraciju. To možda najbolje pokazuje koliko u ovom trenutku SAD, sa jedne strane, razmišljaju kakva je moguća destabilizacija u BiH i koliko oni ozbiljno prate situaciju u BiH, ali, s druge strane, i da je Ričard Grenel preuzeo u potpunosti pitanje odnosa Beograda i Prištine i taksi - rekla je Brnabić novinarima u Londonu.

Premijerka je rekla da će Palmer razgovarati i sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, tokom predsednikove posete Vašingtonu, kao i da će se ona sama sa njim videti još jednom, na samitu u Delfiju, te da očekuje da će Palmer uskoro posetiti Beograd.

Brnabić je naglasila da je zaključak razgovora da je regionalna stabilnost apsolutno najvažnija tema, i politički i ekonomski.

- Tu se mi slažemo sa SAD. Ne slažemo se po našim pogledima na neke stvari, šta je uzrok, a šta posledica nekih trenutnih nestabilnsoti u regionu, ali svakako ostaje da razgovaramo o tome - rekla je Brnabić.

Premijerka je ponovila da je Srbiji u interesu regionalna stabilnost, koja je jedna od najvažnijih stavri, pored evropskih integracija.

- Kada me Palmer pita šta govorimo Miloradu Dodiku kada se vidimo, ja mu odgovorim da je to apsolutni isto ono što govorimo kada razgovaramo o tim temama u javnosti ili na skupovima poput današnjeg - istakla je Brnabić.

Podsetila je da je Srbija garant Dejtonskog sporazuma, ali ne krije da ima posebne veze sa Republikom Srpskom, što je, kaže, naše pravo i obaveza.

- Ali, kada govorimo o BiH, i RS, važno je da podržavamo regionalnu stabilnost. O tome razgovaramo i sa Dodikom, i tu ne postoje tajne. Imamo posebne odnose sa RS, to je naše pravo i želje, a to nikako ne ugrožava BiH, već upravo suprotno. To u BiH treba da gledaju kao ruku pruženu BiH - rekla je Brnabić.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE