Obrenovac, 14.08.2022

I ONI BRA─ćA?


Izvor: Beta,Lokalne novine | Obrenovac, 25.04.2020.
Srbija od EU dobila 100 koncentratora kiseonika, o─Źekuje se i dodatna oprema

Foto:Shutterstock


U okviru paketa pomo─çi Evropske unije, u Srbiju je stiglo 100 koncentratora kiseonika, koji treba da doprinesu smanjenju stope smrtnosti me─Ĺu pacijentima zara┼żenim koronavirusom, saopštila je Vlada Srbije.

Od izbijanja zdravstvene krize usled širenja zaraze koronavirusom, Evropska unija gotovo svakodnevno pru┼ża podršku Srbiji, uklju─Źuju─çi finansiranje transporta medicinske opreme, ukupne vrednosti sedam miliona evra, koji realizuje kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj, kao i nabavku medicinske opreme u vrednosti od gotovo pet miliona evra, u saradnji s kancelarijom UN za projektne usluge u Srbiji (UNOPS), navodi se u saopštenju. 

Srbija je u aprilu dobila 800.000 zaštitnih maski, 300 beskontaktnih termometara i 100 potpuno opremljenih trija┼żnih kontejnera, koji se postavljaju širom zemlje, kao deo podrške EU od 15 miliona evra za reagovanje u vanrednim situacijama. O─Źekuje se da ─çe dodatna medicinska oprema sti─çi u Srbiju narednih dana, uklju─Źuju─çi reagense za testove, respiratore i monitore intenzivne nege, dodaje se u saopštenju.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je, kako se navodi, da Unija poma┼że po─Ĺednako i medicinskim radnicima i pacijentima.

"Posle maski i trija┼żnih kontejnera, usmerenih na zaštitu onih na prvoj liniji borbe protiv koronavirusa, ovaj deo pomo─çi usmeren je na smanjenje stope smrtnosti me─Ĺu pacijentima sa dijagnozom kovid-19, jer je kiseonik jedan od klju─Źnih delova njihove terapije", kazao je Fabrici.

On je naveo da koncentratori kiseonika mogu biti korisni i posle završetka trenutne krize, jer se mogu generalno koristiti u klini─Źkoj terapiji.

"Od po─Źetka krize nije prošao gotovo ni jedan dan bez kriti─Źne medicinske opreme koju je EU prevozila ili kupila i koja je data srpskim zdravstvenim ustanovama i ugro┼żenim zajednicama", dodao je Fabrici.

Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimovi─ç izjavila je da je Vlada u saradnji s Delegacijom EU i UNOPS nastavila aktivnosti usmerene na nabavku neophodne medicinske opreme i materijala koji treba da obezbede zaštitu medicinskih radnika i najbolju negu pacijenata u zdravstvenim ustanovama.

"U okviru paketa hitne pomo─çi koju je obezbedila EU do sada smo isporu─Źili kontejnere za trija┼żu pacijenata i maske, a danas i koncentratore kiseonika koji treba da omogu─çe pomo─ç najte┼żim pacijentima sa ozbiljnim respiratornim problemima, dok u narednom periodu o─Źekujemo i respiratore, monitore i drugu medicinsku opremu", kazala je Joksimovi─ç. 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE