Obrenovac, 11.08.2022

NOVI HLADNI RAT NA POMOLU


Izvor: nova.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 25.05.2020.
Kina i SAD šire politički virus

Foto:Shutterstock


Sve je počelo sa koronavirusom, kada su Sjedinjene Američke Dršave krenule sa stalnim optužbama na račun Kine da je prikrivala informacije o zarazi. Sada su ove dve zemlje na "ivici novog hladnog rata", upozorio je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji, izražavajući žaljenje zbog novih napetosti s Vašingtonom oko epidemije Covid-19.

Prvi oboleli od novog koronavirusa zabeleženi su krajem prošle godine u kineskom gradu Vuhanu i od tada je od Covida-19 na celom svetu umrlo preko 340.000 ljudi, prenosi Jutarnji list.

Američki predsednik Donald Tramp poslednjih nedelja iznova optužuje kineske vlasti da su prekasno objavile ključne informacije o ozbiljnosti situacije s novim koronavirusom čije je širenje moglo biti obuzdano.

Prvo korona, pa politički virus

“Osim zaraze koja se širi zbog virusa, u SAD-u se širi i politički virus”, rekao je šef kineske diplomatije ne imenujući direktno američkog predsednika.

“Taj politički virus koristi svaku priliku za napad i blaćenje Kine”, istakao je Vang Vang.

Tramp je najavio i mogućnost traženja odštete od Pekinga u iznosu od više milijardi dolara zbog uništene ekonomije izazvane pandemijom, pa je pozvao na međunarodnu istragu o poreklu virusa.

Prema Vangu, Kina je spremna na međunarodnu saradnju kako bi se istražilo gde je nastao koronavirus, ali da se zemlje suzdrže od “političke ingerencije”.

Kineski predsednik Si Đinping nema ništa protiv “potpune analize” svetskog odgovora na novi koronavirus nakon što se pandemija potpuno stiša.

Trgovinski rat

SAD i Kina već dve godine vode trgovinski rat, ali pandemija virusa SARS-CoV-2 je napetost dovela do vrhunca.

“Određene političke snage uzele su za taoca odnose između Kine i SAD-a i s krizom oko novog koronavirusa guraju dve zemlje na ivicu novog hladnog rata”, ocenio je Vang Ji.

U video poruci prilikom zasedanja skupštine SZO-a predsednik Si je odbacio optužbe da je Kina u upravljanju koronakrizom bila netransparentna i neodgovorna.

U šišmišima našli koronu, ali ne i Covid-19

Direktorka Instituta za virologiju u Vuhanu, u koji redovno upiru prstom Sjedinjene Američke Države kada se radi o izvoru koronavirusa, rekla je da laboratorija ima tri živa soja koronavirusa od šišmiša, ali nijedan ne odgovara virusu Sars-CoV-2.

Prema više naučnika, novi koronavirus je verovatno prenesen na čoveka sa neke od životinja. Okrivljena je mokra pijaca u Vuhanu jer se na njoj prodaju žive divlje životinje.

Ipak, činjenica da se na nekoliko kilometara udaljenosti nalazi Institut za virologiju hrani već mesecima hipoteze o begu virusa iz te institucije.

Te su sumnje “čista izmišljotina”, rekla je direktorka instituta Vang Jani za televiziju CGTN. “Kao i svi, nismo znali ni da virus postoji”, rekla je Vang.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE