Obrenovac, 19.08.2022

EU O 'PANCIRU'


Izvor: VOA,Lokalne novine | Obrenovac, 26.02.2020.
'Očekujemo da se Srbija ponaša u skladu sa preuzetim obavezama'

Foto:Shutterstock
"Da bi napredovala na putu evrointegracija, Srbiji je potrebno da usaglasi svoju spoljnu politiku sa spoljnom politikom Evropske unije, u skladu sa pregovaračkim okvirom", saopštio je u pisanom odgovoru Glasu Amerike Peter Stano, portparol visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbednost EU Žozepa Borela.

Petera Stana srpski servis Glasa Amerike upitao je za reakciju povodom isporuke prvog dela ruskog protivvaždušnog raketnog sistema "Pancir S", koji je prošle subote iz Rusije stigao u Srbiju.

"Vlada Srbije je integraciju u Evropsku uniju označila kao strateški prioritet države. Očekujemo da se Srbija ponaša u skladu sa obavezama koje je preuzela", ukazao je Peter Stano, prenosi Glas Amerike.

Dogovor o kupovini ruskog raketnog sistema "Pancir S" Srbija i Rusija su postigle tokom zajedničke vojne vežbe "Slovensko bratstvo" održane oktobra 2019. godine. Kako je tada saopšteno, dve strane su se saglasile o kupovini ukupno šest sistema "Pancir S".

Suma koju je Srbija platila Rusiji za raketni sistem "Pancir S" nepoznata je javnosti. Na svetskom tržištu vojne opreme jedan raketni sistem tog tipa košta između 13 i 14.6 miliona dolara, u zavisnosti od verzije.

Govoreći o novoj isporuci ruskog oružja Srbiji general potpukovnik Frederik Ben Hodžis, bivši glavnokomandujući američkih kopnenih snaga za Glas Amerike je rekao da mu nije jasna svrha koju će taj odbrambeni sistem imati u Srbiji.

"Pitam se čemu li ovi sistemi služe? Od koga Srbija smatra da treba da se brani? Zapad je neumoran u pronalaženju načina da priđe Srbiji. I ne predstavlja nikakvu pretnju Srbiji", izjavio je Hodžis u subotu za Glas Amerike.

Srbija, kandidatkinja za članstvo u Evropskoj uniji, održava bliske odnose sa Rusijom, državom koja je na meti međunarodnih sankcija zbog aneksije ukrajinskog poluostrva Krim i uloge koju ima u proruskoj pobuni na istoku Ukrajine.

Istovremeno je aktivna članica Partnerstva za mir (programa vojne saradnje pod okriljem NATO-a) i potpisnica Sporazuma o vojnoj saradnji Srbije i Rusije iz 2013. godine.

Zbog sve češćih nabavki naoružanja iz Rusije, specijalni predstavnik američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Metju Palmer izrazio je 2019. zabrinutost SAD zbog prisustva ruske vojne opreme u Srbiji.

Zvaničnici Evropske unije, ali i brojni izveštaji Evropske komisije (dokumenti u kojima se procenjuje napredak i kvalitet reformi države na putu ka članstvu u EU) ukazivali su na potrebu da Srbija u većoj meri svoje spoljnopolitičke prioritete usklađuje sa politikom EU.

Osim sa Rusijom, Srbija bliske političke i ekonomske veze razvija i sa Kinom.

Takođe, Ruska federacija rukovodstvu Srbije pruža podršku u vezi sa spoljnopolitičkim pitanjima poput spora koji ima sa Kosovom, nekadašnjom pokrajinom koja je pre dvanaest godina proglasila nezavisnost. Beograd i Priština vode pregovore uz posredstvo Evropske unije, koji su blokirani od novembra 2018. godine.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE