Obrenovac, 09.12.2021

POTPISAN SPORAZUM O SLOBODNOJ TRGOVINI SRBIJE I EVROAZIJSKE EKONOMSKE UNIJE


Izvor: Beta,Lokalne novine | Obrenovac, 26.10.2019.
Sporazum biti primenjen kada ga ratifikuju parlamenti

Foto:Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i premijeri Rusije, Belorusije, Kazahstana, Jermenije i Kirgistana i predsedavajući Kolegija Evroazijske ekonomske komisije Tigran Sarkisjan su u Moskvi potpisali Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije (EAEU).

"Ovo mnogo znači za Srbiju, razvoj, konkurentnost i životni standard građana. Ovim otvaramo tržište od 183 milona ljudi. Bili ste partneri i na tome hvala", rekla je Brnabić na sednici. 

Ona je dodala da će sporazum biti primenjen kada ga ratifikuju parlamenti i pozvala sve učesnike da se to učini brzo. Prema njenim rečima, Srbija je predugo bila izolovana i pod sankcijama u izolacijii, ali da je danas okrenuta saradnji. 

Premijerka je reklai da Sporazum o slobodnoj trgovini ne pravi Srbiji problem na putu ka Evropskoj uniji i da je "Brisel to potvrdio".

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je na sednici da očekuje da će Srbija potpisivanjem Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom imati povećanu trgovinsku razmenu jer će pojedini proizvodi biti oslobođeni carina.

Sporazum proširuje listu proizvoda koji mogu da se uvoze na teritoriju EAEU bez carine, povećava kvote za izvoz robe za koje važe ograničenja i širi zonu slobodne trgovine i na Jermeniju i Kirgistan. Sporazumom su obezbeđene godišnje kvote od 2000 tona cigareta, 35.000 litara čistog alkohola, 400 tona polutvrdog i tvrdog kravljeg sira za izvoz u EAEU. 

Novina su i oslobađanje od carina svih vrsta kozijeg i ovčijeg sira i voćne rakiije, proizvoda koji mogu da se uvoze u neograničenim količinama. Sporazumom je zadržan visoki stepen liberalizacije koji je postojao prema bilateralnim sporazumima o slobodnoj trgovini sa Rusijom, Belorusijom i Kazhstanom i proširuje se na Jermeniju i Kirgistan.

Postojeće koncesije iz tri bilateralna sporazuma (sa Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom) prema novom sporazumu se proširuju i na Jermeniju i Kirgistan, te su sve članice EAEU, dobile godišnju kvotu od 2.000 tona cigareta, 50.000 čistog alkohola i 100 tona topljenog sira za uvoz u Srbiju. Rusija će i dalje moći da uvozi sve vrste poljoprivredno-prehrambenih proizvoda bez carine.

Zemlje EUAE će i dalje plaćati carine prilikom uvoza u Srbiju belog šećera, etil alkohola, cigareta preko kvote, korišćenih motornih vozila i guma, novih traktora i putničkih automobila proizvedenih u Rusiji.

Carinjeni će prilikom izvoza u EAUE i dalje biti sledeći proizvodi iz Srbije: živinsko meso, određene vrste sireva, beli šećer, penušavo vino, etil alkoholi, cigarete preko godišnje kvote, pamučne tkanine i prediva, kompresori za rashladne uređaje, putnički automobili i traktori, korišćena motorna vozila i gume.

Sporazum stupa na snagu pošto ga ratifikuju parlamenti svih šest država potpisnica.

Tržište Evroazijske ekonomske unije čini 183,8 miliona ljudi a ukupan GDP iznosi 1,9 triliona američkih dolara. 

Ukupna robna razmena Srbije sa članicama EAEU tokom 2018. godine iznosila je 1,1 milijardu dolara, od toga najviše u Rusku Federaciju – 1,02 milijarde, što je 7,5 odsto ukupne spoljne trgovine u 2018. godini.

Evroazijska ekonomska unija zvanično je osnovana januara 2015. godine i čine je Ruska Federacija, Kazahstan, Belorusija, Jermenija i Kirgistan. Sporazume o slobodnoj trgovini EAEU do sada je potpisala sa Vijetnamom, Iranom i Singapurom, dok sa Indijom, Egiptom i Izraelom još uvek pregovara o sličnim sporazumima.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE