Obrenovac, 19.08.2022

RADE BEZ PRESTANKA


Izvor: Beta/N1,Lokalne novine | Obrenovac, 27.04.2020.
Kako su parlamenti u regionu i Evropi reorganizovali rad zbog korone

Foto:N1


Tokom pandemije parlamenti ve─çine zemalja regiona i Evrope reorganizovali su rad i smanjili zasedanja. U Sloveniji je vanredno stanje proglašeno 12. marta. Tamošnji parlament se pridr┼żava uputstava o bezbednoj udaljenosti i higijeni a liftovi u zgradi nisu u upotrebi.

Od 16. marta slovena─Źki parlament odr┼żava samo vanredne sednice, a ve─çina sednica odbora je odlo┼żena. Ve─çina zaposlenih radi na daljinu, sa izuzetkom osoblja i onih koji su neophodni za vo─Ĺenje parlamenta, prenosi portal Demostat.

U Albaniji su, tako─Ĺe, obustavljene sve privredne aktivnosti koje tokom vanrednog stanja nisu neophodne, a dr┼żavnim slu┼żbenicima nalo┼żeno je da ostanu kod ku─çe.

Zatvorene su sve vladine kancelarije koje su na usluzi, ali su nastavile sa radom onlajn. U Bosni i Hercegovini vanredno stanje je na snazi od 17. marta.

U Federaciji je na javnim mestima obavezno nošenje zaštitne maske, kao i u Republici Srpskoj, gde su uz to obavezne i zaštitne rukavice.

Obustavljene su sve privredne aktivnosti koje ne spadaju u "osnovne", kao i rad obrazovnih ustanova, a prodavnice i apoteke rade uz skra─çeno radno vreme. Ove mere vlade pozdravio je i tamošnji parlament. Predsedavaju─çi Doma telefonom je razgovarao sa visokim predstavnicima regiona i šire u cilju iznala┼żenja na─Źina zajedni─Źkog postupanja.

Vanredno stanje u Severnoj Makedoniji na snazi je od 18. marta, a proglasio ga je predsednik Stevo Pendarovski. Nakon samoraspuštanja parlamenta u februaru kako bi se stvorili uslovi za vanredne parlamentarne izbore, on se ovim povodom nije ponovo mogao sazvati, a samim tim predsedniku je bilo dozvoljeno Ustavom da proglasi vanredno stanje.

Iako formalno nije proglasila vanredno stanje, Hrvatska je uvela mnoge restriktivne mere poput zabrane kretanja osim u neophodnim slu─Źajevima ili uz posebnu dozvolu, a na javnim mestima zabranjeno je okupljanje više od petoro ljudi. Hrvatski parlament usvojio je prvi paket mera za oporavak ekonomije, dok je drugi vladin paket "sna┼żno podr┼żao", navodi OEBS u svom izveštaju, kao i 63 mere za o─Źuvanje radnih mesta i obezbe─Ĺivanje isplate zarada. Plenarna zasedanja hrvatskog parlamenta odr┼żavaju se uz ograni─Źenja broja prisutnih i vremena obra─çanja, a raspravlja se o nacrtima zakona iz oblasti unutrašnje politike, poljoprivrede i finansija.

Restriktivne mere uvedene su i u Crnoj Gori, ali vanredno stanje zvani─Źno nije proglašeno. Svi zakazani sastanci radnih tela parlamenta, njegovih odbora, kao i plenarne sednice, odlo┼żeni su na neodre─Ĺeno vreme, a crnogorski parlament sastao se 3. aprila zbog donošenja poljoprivrednih, finansijskih i mera za o─Źuvanje ekonomske stabilnosti.

Britanski parlament, nakon produ┼żene pauze izazvane korona virusom, nastavlja svoj rad "na daljinu", a poslanicima je re─Źeno da ne dolaze u zgradu parlamenta. Predsedavaju─çi Donjeg Doma Lind┼żi Hojl predsedava─çe u gotovo praznoj dvorani sa najviše 50 poslanika, umesto njih 650 koliko ih obi─Źno bude, dok ─çe se ostali poslanici "uklju─Źivati" na sednice preko Zum programa.

Vanredno stanje nije proglašeno ni u Nema─Źkoj. Nema─Źki parlament 25. marta je usvojio predlog zakona koji sadr┼żi nekoliko inicijativa za rešavanje krize izazvane koronom i kojim je zna─Źajno izmenjen fiskalni bud┼żet za 2020. godinu. Prvi put od 2014, savezni bud┼żet Nema─Źke bi─çe finansiran iz duga, uz rekordnu sumu od 156 milijardi evra.

Specifi─Źan primer je Švedska - ona nije uvela vanredno stanje, a dr┼żanje fizi─Źke distance na javnim prostorima je "preporu─Źeno". Praktikuje se rad od ku─çe, uklju─Źuju─çi i škole i univerzitete, a privreda i javna slu┼żba nastavile su da rade. Lideri partijskih grupa u švedskom parlamentu slo┼żili su se da samo 55 poslanika prisustvuje glasanjima. Riksdag je doneo odluku da Vlada mo┼że da izdaje kreditne garancije aviokompanijama. Donesen je i zakon koji vladi i školskim upravama daje proširena ovlaš─çenja u vezi sa školskim aktivnostima.

Italijanska vlada vanredno stanje na svojoj teritoriji proglasila je 31. januara. Parlament zaseda, ali minimalno. Postoje stroga ograni─Źenja za ulazak u zgrade; od 9. marta uvedeno je merenje temperature svima koji ulaze, a oni sa ve─çom od 37.5 stepeni odvo─Ĺeni su u posebnu sobu za le─Źenje. Parlamentarne grupe su se slo┼żile da smanje broj poslanika koji prisustvuju zasedanjima i uvela glasanje prozivkom.

Policijski ─Źas na snazi je i u Jermeniji, gde je gra─Ĺanima dozvoljen izlazak napolje samo uz posebnu dozvolu, u Bugarskoj u oblasti Stara Zagora od 21.00 do 05.00, kao i u gradu Kozloduj od 22.00 do 06.00 ─Źasova.

U Kipru je od 31.3. na snazi policijski ─Źas od 21.00 do 06.00 ─Źasova i gra─Ĺani mogu da napuste ku─çu samo jednom dnevno i to uz posebnu dozvolu, kao i u ─îeškoj, Gruziji, Gr─Źkoj, Ma─Ĺarskoj, Kirgistanu, Malti, Rusiji i Turskoj.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE