Obrenovac, 15.05.2021

UNAPREĐENJE IZBORNOG PROCESA - DRUGI DEO


Izvor: N1,Lokalne novine | Obrenovac, 27.09.2019.
Vlada usvojila 10 novih zaključaka o izbornim uslovima

Foto:Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević
Vlada Srbije usvojila je na jučerašnjoj sednici deset novih zaključaka Radne grupe za saradnju sa OEBS-om i saradnju s Kancelarijom za demokratske institucije i ljudska prava, kojima se, kako se navodi u saopštenju, dodatno unapređuje izborni proces u zemlji. Naložena je, između ostalog, obuka ovlašćenih lica za ažuriranje Jedinstvenog biračkog spiska i njegova interenet prezentacija, obuka svih potencijalnih članova biračkih odbora, a među zaključcima je i omogućavanje građanima da po zahtevu obave uvid u izvod iz biračkog spiska nakon glasanja.

Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave se nalaže da uvede posebnu stranicu na internet prezentaciji na kojoj će biti dostupne sve informacije o biračkom spisku, pre svega njegovo ažuriranje, izmena podataka u biračkom spisku, kao i način unosa izmena u biračkom spisku, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Takođe će biti dostupne i informacije o kontakt osobama, telefonima i elektronskim adresama u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, koje su zadužene za Jedinstveni birački spisak.

Sve ovo se radi, kako kažu, u cilju dodatnog upoznavanja građana o njihovim pravima o glasanju prema mestu boravišta u zemlji ili inostranstvu, kao i načinu kako građani mogu da provere da li su podaci u Jedinstvenom biračkom spisku tačni.

Usvojen je Zaključak kojim se Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave nalaže da preko Upravne inspekcije vrši nadziranje nad ažuriranjem biračkog spiska, uključujući i mere vanrednog nadzora. Istom ministarstvu se traži da organizuje obuku ovlašćenih matičara i zamenika matičara zaduženih da svaki podatak koji utiče na potpunost, tačnost i blagovremenost vođenja biračkog spiska dostavi organu koji je nadležan za donošenje rešenja na kome se zasnivaju promene u biračkom spisku.

Takođe je naloženo da se izvrši obuka ovlašćenih lica za vođenje, odnosno ažuriranje Jedinstvenog biračkog spiska, kao i da resorno ministarstvo izradi priručnik za sprovođenje Zakona o jedinstvenom biračkom spisku za potrebe ovlašćenih lica za vođenje, odnosno ažuriranje biračkog spiska.

Da se bliže uredi javni uvid u zapisnike o radu biračkih odbora

Na jučerašnjoj sednici Vlade Srbije usvojen je i Zaključak kojim se preporučuje Republičkoj izbornoj komisiji da Uputstvom o sprovođenju izbora za narodne poslanike propiše odredbe kojima bi se bliže uredio javni uvid u zapisnike o radu biračkih odbora.

Među preporukama Radne grupe za saradnju sa Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju i Kancelarijom za demokratske institucije i ljudska prava, a koje je Vlada Srbije usvojila, nalazi se i preporuka Republičkoj izbornoj komisiji da do raspisivanja izbora za narodne poslanike organizuje obuku svih potencijalnih članova biračkih odbora u stalnom i proširenom sastavu, a u vezi sa poslovima koje u skladu sa Zakonom o izboru narodnih poslanika obavljaju birački odbori.

Takođe je usvojeno da se preporuči Republičkoj izbornoj komisiji da Uputstvom o sprovođenju izbora za narodne poslanike propiše odredbe kojima bi se bliže uredilo praćenje rada organa za sprovođenje izbora od strane domaćih i stranih posmatrača, kao i preporuka da Uputstvom o sprovođenju izbora za narodne poslanike propiše odredbe koje bi se odnosile na omogućavanje građanima da po zahtevu obave uvid u izvod iz biračkog spiska nakon glasanja.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE