Obrenovac, 24.01.2022

SRBIJA KUPUJE PET AMBASADA


Izvor: Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 27.11.2019.
Tako će biti utrošen novac od prodaje objekata bivše SFRJ

Foto:Thinkstock
Novac koji se dobije od prodaje diplomatsko-konzularne imovine nekadašnje SFRJ, Srbija planira d auloži u kupovinu nekretnina na pet važnih svetskih destinacija - Tokiju, Njujorku, Bernu, Kopenhagenu i Varšavi.

Očekuje se da na račun naše države bude uplaćeno skoro 30 miliona evra (29.92) od prodaje objekata bivše Jugoslavije u Japnu, SAD-u, Švajcarskoj i Nemačkoj, o čemu su se dogovorile države sukcesori, pišu "Novosti".

Kako je predloženo budžetom Ministarstva spoljnih poslova za narednu godinu, ta sredstva trebalo bi da se ulože u nabavku pet zgrada u našem vlasništvu, uz objašnjenje da je ovo ekonomski najcelishodnije i srednjoročno najisplatljivije rešenje, pre svega zbog izuzetno visokih troškova zakupa kvadratnih metara u Japnu, Americi, Švajcarskoj, Danskoj i Poljskoj.

Titova rezidencija

U poslednjih godinu i po, prodati su Titov rezidencijalni stan na Menhetnu, objekat nekadašnje SFRJ u Tokiju i zgrada ambasade bivše Jugoslavije u Bonu. Srbiji, po dogovoru o sukcesiji, sleduje 39.5 odsto od postignute cene, odnosno za ove tri nekretnine dobili smo oko 13.3 miliona evra.

Ostala su još dva objekata koja su u postupku prodaje, a to su zgrade misije SFRJ u Njujorku i ambasade u Bernu.

Predlog MSP da se dobijena sredstva preusmere na kupovinu kvadrata u našem vlasništvu ima cilj da se bar donekle smanje ogromne sume koje Srbija izdvaja na godišnjem nivou za kirije širom sveta. Prema podacima sa sajta MSP, za potrebe naše diplomatije zakupljujemo čak 116 zgrada i stanova u najviše objekata u Nemačkoj (osam), Austriji (sedam) i SAD-u i Francuskoj - po pet.

Za rentiranje kvadrata za potrebe DKP u inostranstvu, prema predlogu budžeta, naredne godine biće izdvojena skoro 1.1 milijardi dinara (9.2 miliona evra). Zakup zgrade u kojima su smeštene naše ambasade, konzulati i drugi "poslovni" objekti koštaće nas 768.8 miliona dinara (6.5 miliona evra), dok će kirija za rezidencijalne objekte iznositi 324.9 miliona dinara (2.7 miliona evra)

S druge strane, Srbija trenutno u svom vlasništvu ima 48 objekata u 28 zemalja širom sveta. Naša država koristi isto toliko nekretnina koje su predmet sukcesijeizmeđu bivših članica SFRJ. Poslednji sastanak Mešovitog komiteta za raspodelu diplomatske i konzularne imovine bivše SFRJ održan je u julu u Beogradu, a do danas je, od 123 nepokretnosti, nominalne vrednosti 265.9 miliona dolara, raspodeljeno 85. Srbiji je sukcesija donela 36 objekata, a ostalim državama sukcesionarima 49.

Gradimo u Kanberi i Sarajevu

Naša zemlja tokom prethodne dve godine izdvaja novac za izgradnju diplomatsko-konzularnih objekata u Australiji i Bosni i Hercegovini i oni bi tokom sledeće godine trebalo da budu završeni. U 2020. za izgradnju DKP u Kanberi biće uloženo 32 miliona dinara, a za objekat u Sarajevu 43 miliona dinara.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE