Obrenovac, 19.08.2022

SSP:STOPIRAN PUT SRBIJE


Izvor: nova.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 28.06.2020.
Prvi put Srbija ne─çe otvoriti jedno poglavlje

Foto:Shutterstock


Iako se o─Źekivalo da Srbija pre letnje pauze otvori pregovara─Źko poglavlje 2 koje se odnosi na slobodu kretanja radnika, zemlje ─Źlanice EU o tome nisu postigle dogovor, pa je ovo prvi put od po─Źetka pregovora o ─Źlanstvu da naša zemlja ne─çe otvoriti nijedno pregovara─Źko poglavlje tokom jednog šestomese─Źnog predsedavanja EU.

Zeleno svetlo ovoga puta nisu dale Holandija, Belgija, Danska, Švedska, Finska, Nema─Źka i Bugarska, a njihovi glavni argumenti bili su nedostatci i kašnjenja u reformama vladavine prava, ali i nedavni izveštaj Evropske komisije o ovoj oblasti.

Diplomatski izvori navode da je Srbija tokom debate imala sna┼żnu podršku Francuske, uprkos tome što se Pariz u prethodnom periodu pozicionirao kao jedan od glavnih ko─Źni─Źara širenja EU na Balkan.

Francuska je upozorila da bi odluka da se ne otvori nijedno poglavlja poslala lošu poruku regionu i mogla da ima posledice na dijalog Beograda i Prištine, prenose izvori u Briselu.

Sedam zemalja ─Źlanica ostalo je, me─Ĺutim, ─Źvrsto pri stavu da je napredak Srbije u klju─Źnim oblastima vladavine prava ve─ç du┼że vreme nedovljan da bi omogu─çio pozitivnu odluku o otvaranju poglavlja.

U dosadašnjem toku pregovora koji su zapo─Źeli u januaru 2014. godine, Srbija je otvorila 18 poglavlja od ukupno 35.

Najkompleksnija su poglavlja 23 i 24 koja su posve─çena pravosu─Ĺu, osnovnim pravima, pravdi, slobodi i bezbednosti. Upravo zbog toga je Evropska unija odlu─Źila da je najbolje po─Źeti pregovore otvaranjem ovih poglavlja kako bi dr┼żava imala više vremena da se prilagodi standardima Evropske unije u ovim oblastima.

Prema pravilima pregovora Srbije i EU, napredak u poglavljima 23 i 24 odre─Ĺuje i tempo napretka u svim drugim poglavljima, a zemlje ─Źlanice mogu da uspore ili ─Źak suspenduju pregovore u celini ako u ovim klju─Źnim oblastima nema napretka.

Prva poglavlja – Poglavlje 32 o finansijskom nadzoru i Poglavlje 35 o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine otvorena su po─Źetkom decembra 2015. godine. Šest meseci kasnije otvorena su još dva – Poglavlje 23 – Pravosu─Ĺe i osnovna prava i Poglavlje 24 – Pravda, sloboda i bezbednost.

Krajem 2016. godine doneta je odluka o otvaranju pregovara─Źkih poglavlja 5 koja se ti─Źu javnih nabavki i Poglavlje 25 posve─çeno nauci i istra┼żivanju.

U februaru 2017. u Briselu otvorena su Poglavlje 20 – Preduzetništvo i industrijska politika i Poglavlje 26 o obrazovanju i kulturi.

Na Šestoj me─Ĺuvladinoj konferenciji u Luksemburgu u junu 2017. doneta je odluka o otvaranju pregovara─Źkih poglavlja 7 – Pravo intelektualne svojine i poglavlje 29 – Carinska unija.

Zatim su krajem 2017. otvorena poglavlje 6 – Pravo privrednih društava i poglavlje 30 – Ekonomski odnosi sa inostranstvom, a šese meseci kasnije i Poglavlje 13 o ribarstvu i Poglavlje 33 o finansijskim i bud┼żetskim pitanjima.

U decembru 2018. otvorena su još dva poglavlja: Poglavlje 17 posve─çeno ekonomskoj i monetarnoj politici i Poglavlje 18 koje se bavi statistikom.

Prošle godine su otvorena samo dva poglavlja, po─Źetkom godine Poglavlje 9 koje se bavi finansijskim uslugama, a poslednji put u decembru 2019. godine poglavlje 4 o slobodnom kretanju kapitala.

U tehni─Źkom smislu za otvaranje su u ovom trenutku, pored poglavlja 2 koje danas nije otvoreno, spremna još dva – poglavlje 21 o trans-evropskim mre┼żama i 14 o politici saobra─çaja.

Evropskoj komisiji stoji na raspolaganju mogu─çnost obustavljanja pregovora u ostalim poglavljima, ukoliko Srbija ne ostvaruje napredak u sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa sa Kosovom.

Stranka slobode i pravde saopštila je da je put Srbije u Evropsku Uniju stopiran zbog odsustva vladavine prave, pritisaka na medije i ─Źinjenice da je "ovaj hibridni re┼żim od gra─Ĺana oteo dr┼żavu".

“Iz istih tih razloga više od 60 procenata gra─Ĺana odbilo je da u─Źestvuje na Vu─Źi─çevim la┼żnim izborima koje vi─Ĺeniji zvani─Źnici iz Brisela otvoreno nazivaju ‘sprdnjom'”, navodi se u saopštenju SSP.

Komentarišu─çi ─Źinjenicu da zemlje ─Źlanice EU nisu postigle dogovor oko otvaranja novog poglavlja u pristupnim pregovorima sa Srbijom, u SSP su istakli da je to prvi put od kada su otvoreni pristupni pregovori za pristupanje EU da Srbija nije otvorila nijedno poglavlje.

“Sve ove ─Źinjenice Vu─Źi─ç je pokušao da sakrije novim la┼żnim obe─çanjima kako ─çe on i to u mandatu ove nelegitimne i nelegalne Skupštine, završiti pregovore sa EU do 2024 godine”, ka┼że se u saopštenju.

Kako su naveli, Srbija je zvani─Źno najkorumpiranija zemlja u Evropi, a njeni gra─Ĺani imaju najni┼że plate u Evropi.

“U takvoj Srbiji svake godine umrlih je za 40.000 više od ro─Ĺenih. Iz takve Srbije svake godine pobegne 65.000 ljudi. Jasno je da Vu─Źi─çev re┼żim ne vodi Srbiju ka EU, ve─ç ka nestajanju”, navela je SSP.

Iz ove stranke su naveli da pozdravljaju poruku predsednice Evropske komisije Ursule von der Lajen da je Srbiji potreban “široki dijalog svih politi─Źkih snaga kako bi se sprovele reforme koje vode ka EU”.

“U tom smislu SSP insistira na potrebi hitnog prihvatanja nove metodologije pristupanja koja u fokus vra─ça vrednosti na kojima je EU zasnovana a koje Vu─Źi─çev re┼żim uništava”, piše u saopštenju.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE