Obrenovac, 24.01.2022

REAKCIJA NA 'SLOVENSKI ŠTIT 2019.'


Izvor: Beta,Lokalne novine | Obrenovac, 28.10.2019.
RSE: NATO poštuje pravo Srbije da odlučuje o vežbama na svojoj teritoriji

Foto:Thinkstock
Pres služba NATO (Organizacija Severnoatlantskog sporazuma) je u pisanoj izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE), na pitanje povodom srpsko-ruske vojne vežbe "Slovenski štit 2019", navela da su NATO i Srbija partneri i da poštuje pravo Srbije da "donosi suverene odluke u vezi sa vežbama koje se izvode na njenoj teritoriji".

"To je stvar Srbije i Rusije", stoji u odgovoru NATO, koji je objavio RSE.

U pisanoj izjavi je navedeno da je Srbija partner NATO sa kojim alijansa ima "dobre i produktivne odnose".

Oni su podsetili da je Srbija učestvovala u brojnim NATO vežbama, kao i da je 2018. godine bila domaćin civilne vežbe za pomoć u vanrednim situacijama, tokom koje je u Beogradu boravio i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

"Srbija je, takodje, sa NATO radila na obuci iračkih vojnih lekara, pomažući da se obezbedi stabilnost na Bliskom Istoku", dodaje se u odgovoru NATO Radiju slobodna Evropa.

Pripadnici jedinica PVO Vojske Srbije izvršili su juče na vojnom poligonu "Pasuljanske livade" prvo bojevo gadjanje iz sistema PVO "Pancir S1" koji, po rečima ministra odbrane Aleksandra Vulina, "sada postaje deo naoružanja Vojske Srbije".

Zamenik komandanta Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije general-potpukovnik Jurij Nikolajevič Grehov, vežbu i saradnju sa pripadnicima Vojske Srbije ocenio je ocenom "odlično" i dodao da je reč o prvoj takvoj obuci sa srpskim kolegama.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE