Obrenovac, 20.08.2022

GOJKOVIĆ NA SAMITU EP


Izvor: Beta,Lokalne novine | Obrenovac, 29.01.2020.
'Snižavanje cenzusa daje snažan impuls pluralizmu'

Foto:N1
Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je u Briselu da parlamentu predstoji rasprava o smanjenju izbornog cenzusa sa dosadašnjih pet na tri odsto i da se tim rešenjem značajno unapređuje reprezentativnost parlamenta i daje snažan dodatni impuls evropskoj vrednosti pluralizma.

Ona je na samitu predsednika parlamenata Zapadnog Balkana i Evropskog parlamenta (EP) ukazala da to rešenje pruža i mogućnost da širi spektar različitih političkih ideja i pogleda bude zastupljen u najvišem zakonodavnom telu, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

"Reč je i o važnoj liberalizaciji pravila, koja doprinosi razvitku političkog života unutar institucija i predstavlja važno ulaganje u budućnost demokratije", navela je Gojković i zahvalila EP na angažmanu u međustranačkom dijalogu, koji je doprineo unapređenju izbornog procesa i u debatu uključio veliki broj političkih subjekata.

Govoreći o regionu, Maja Gojković je istakla je da je od suštinskog značaja jasna perspektiva budućnosti evropskih integracija i da EU mora da se još jednom potvrdi kao zajednica vrednosti kroz proces proširenja i jačanje demokratskih institucija.

Srbija ostaje opredeljena za članstvo u EU i u potpunosti podržava politiku proširenja, rekla je Maja Gojković i dodala da Srbija očekuje da Evropski savet, a potom i Samit EU - Zapadni Balkan u Zagrebu i Konferencija o budućnosti EU donesu pozitivan iskorak, kao i da je posebno važno da se to ogleda i u novom budžetskom ciklusa EU za 2021-2027.

Prema njenim rečima, važno je da se definiše vremenski okvir i jasna metodologija budućih pregovora, kao i da to mora da dovede do unapređenja kvaliteta pregovora sa EU i otkloni neizvesnost za sve koji se nalaze u tom procesu.

Maja Gojković je istakla značaj regionalne saradnje pod okriljem EU u okviru Berlinskog procesa i napomenula značaj CEFTA sporazuma, pozivajući sve potpisnice CEFTE da bezuslovno i u punom obimu, poštuju i primenjuju ono što su potpisale.

Usvojena zajednička deklaracija

Kako je saopšteno, na samitu je usvojena Zajednička deklaracija, u kojoj se potvrđuje ključna uloga parlamenata u promovisanju reformske agende EU i ispunjavanju evropskih aspiracija naroda zapadnog Balkana.

Poziva se Evropski savet da nastavi da podržava evropsku perspektivu Zapadnog Balkana na osnovu ispunjavanja kriterijuma za pristupanje i pošalje jasnu i pozitivnu političku poruku o otvaranju pristupnih pregovora i odobravanju statusa kandidata.

U deklaraciji se navodi da bi Samit u Zagrebu trebalo da ima suštinsku ulogu u vraćanju kredibiliteta politici proširenja i davanju novog, delotvornog podsticaja tom procesu kroz konkretne zaključke koji bi dodatno približili region EU i osigurali održivost evropske perspektive zapadnog Balkana.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE