Obrenovac, 18.05.2021

DOBILI SMO PORUKU IZ BRISELA


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 30.08.2019.
'Nema novih uslovljavanja za Srbiju, to je opšte pravilo'

Foto:AP/Tanjug
Ulazak Srbije u EU i pristupanje zajedničkom evropskom tržištu podrazumeva, kao i u slučaju svih drugih zemalja kandidata, i usklađivanje svih trgovinskih ugovora, pa i Ugovora o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom, kažu za Tanjug u Briselu.

- To nije novi uslov. U pitanju je opšte pravilo i čista logika - kažu u Briselu, povodom zahteva da Srbija danom ulaska u EU raskine bilateralne trgovinske sporazume sa trećim zemljama ili organizacijama, uključujući i Evroazijsku uniju, i ističu da to nije nikakvo novo uslovljavanje Evropske komisije, već osnovna pozicija svih pristupnih pregovora.

- U pitanju je opšte pravilo, koje važi za sve zemlje koje su ušle ili su na putu da udu u EU. Ono je naznačeno još na početku pristupnih pregovora. U pitanju je i čista logika: ako postajete deo jedinstvenog EU tržišta, dobijate jednaka prva, ali i morate poštovati zajednička pravila - navode diplomatski izvori u Briselu.

Evropska komisija u saopštenju koje je "EU Observer" preneo kao poruku Srbiji da će morati da raskine sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom, koji bi trebalo da bude potpisan 25. oktobra, zapravo samo podseća ovaj portal na nešto što stoji izveštajima Evrospke komisije o Srbiji.

- Srbija je u martu 2019. godine najavila potpisivanje Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom ekonomskom Unijom. Tekst Sporazuma mora da bude u skladu sa obavezama Srbije koje proističu iz Sporazuma o stabilizaciji i asocijaciji i mora da uključuje i izlaznu opciju koja će garantovati Srbiji prekid sporazuma u trenutku ulaska u EU - navodi se u dokumentu Evropske komisije od prošle godine.

Zahtev o raskidanju prethodno postojećih bilateralnih sporazuma naveden je u pregovaračkom okviru EU sa Srbijom, koji je usvojen u decembru 2013. godine i dobro je poznat i Beogradu i Briselu.

- Prava i obaveze koje će Srbija morati da poštuje kao zemljac clanica podrazumevaju i prekidanje svih postojećih bilateralnih sproazuma Srbije i EU, kao i svih drugih međunarodnih sporazuma koje je Srbija uspostavila, a koji nisu u skladu sa obavezama clanstva u EU - navodi se u pregovarackom okviru.

Gotovo identican paragraf nalazi se i u pregovarackom okviru EU sa Crnom Gorom, kao i u onom koji je Hrvatska imala sa EU.

Srbija je ulaskom u pregovore o clanstvu sa EU prihvatila obavezu da na vreme i efiksno primeni sve važece zakone i standarde EU što podrazumeva kako politicke, tako i ekonomske oblasti.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE