Obrenovac, 08.12.2021

O EVROINTEGRACIJAMA I DIJALOGU BEOGRADA I PRIŠTINE


Izvor: Beta,Lokalne novine | Obrenovac, 30.11.2019.
Desničarski evroposlanici iz grupe 'Identitet i demokratija' u poseti Srbiji

Foto:N1
Parlamentarni odbor Skupštine Srbije za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija juče se u Beogradu sastao s delegacijom poslaničke grupe Evropskog parlamenta "Identitet i demokratija".

Šef delegacije te nove poslaničke grupe krajnje, evroskeptične desnice, Tieri Mariani, bivši državni sekretar u Vladi Francuske, bio je član francuske stranke desnice "Republikanci", a potom je prešao u "Nacionalni zbor" - nekadašnji "Nacionalni front" populističkog desničara Žan-Mari Le Pena, na čijoj listi je maja ove godine izabran za evroposlanika.

Sa 73 poslanika koaliciona poslanička grupa "Identitet i demokratija" je peta po brojnosti u Evropskom parlamentu koji ima ukupno 751 poslanika.

U saopštenju Skupštine Srbije piše da su članovi Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija razgovarali s delegacijom grupe "Identitet i demokratija" o "procesu evrointegracija Srbije, ekonomskoj saradnji i dijalogu Beograda i Prištine".

Predsednik Parlamentarnog odbora Vladimir Orlić je izrazio zadovoljstvo što je ova delegacija za prvu inostranu posetu u novom sazivu Evropskog parlamenta izabrala upravo Srbiju" koja "visoko vrednuje svaki vid saradnje sa Francuskom".

Orlić je rekao da je za Srbiju punopravno članstvo u EU strateški cilj, i da je ona "spremna da nastavi sprovođenje reformi na evropskom putu".

Goste je Orlić obavestio, piše u saopštenju, i o "teškom položaju srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.., ukazujući i na uvođenje protivpravnih i anticivilizacijskih taksi... na proizvode iz centralne Srbije, čime je Priština praktično zatvorila vrata dijalogu".

Tieri Mariani, šef delegacije evroposlaničke grupe "Identitet i demokratija", rekao je da "poseta francuskih poslanika Srbiji, kao prvo inostrano putovanje grupacije u novom sazivu Evropskog parlamenta, nije slučajnost, već nameran izbor, jer je za francusku delegaciju prijateljstvo s našom državom izuzetno važno", piše u saopštenju Skupštine Srbije.

"On je naglasio da, iako je Francuska priznala nezavisnost Kosova, grupacija 'Identitet i demokratija' smatra da Kosovo nije država, te da poštuje suverenitet svake zemlje", prenela je Skupština Srbije.

Mariani je "poručio da oni podržavaju put Republike Srbije u procesu pridruživanja Evropskoj uniji i dodao da perspektiva za ulazak naše zemlje u EU svakako postoji, a da je samo pitanja datuma kada će se to dogoditi", piše u tekstu Skupštine Srbije.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE