Obrenovac, 15.08.2022

EVROPSKA KOMISIJA UPOZORAVA NA GUŠENJE MEDIJSKOG PLURALIZMA


Izvor: N1/Insajder,Lokalne novine | Obrenovac, 31.01.2020.
Traži istragu spora dva kablovska operatera

Foto:Pixabay/Ilustracija
Evropska komisija saopštila je da je na srpskim institucijama za zaštitu konkurencije da istraže da li je u sukobu dva kablovska operatera prekršen neki zakon koji se tiče slobode govora i medijskog pluralizma.

Kako dodaju, Komisija žali zbog toga što je trenutna situacija dovela do smanjenja pristupa građana Srbije slobodnim medijima, uključujući N1, navela je portparolka EU Ana Pisonero.

„Mislimo da se medijski pluralizam mora povećavati, a ne smanjivati i nadamo se da će se fer i ravnomernom primenom zakona - naći rešenje“, istakla je ona.

Zakoni koji to regulišu bi trebalo da su skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, koji su potpisali Srbija i Evropska Unija.

„U kontekstu primene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, Komisija pomno prati da li su primenjeni propisi, i na koji način, ali takođe i posledice koje proizlaze iz navedene situacije, po ambijent slobode govora i medijskog pluralizma. Ovo su dve glavne brige Evropske unije“, objasnila je portparolka EU.

Već danima traje polemika u javnosti o tome zašto se na kablovskim operaterima koje je nedavno kupio Telekom više ne vide kanali Junajted Medije, među kojima je i televizija N1.

O tome gde su tačno zapeli pregovori, Junajted grupa (vlasnik Junajted Medije i SBB-a) i Telekom iznose različite tvrdnje, a rezultat je da su građani ostali uskraćeni mogućnosti da preko kablovskih operatera iz brenda Supernova gledaju kanale kao što su N1, Sport klub i drugi.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE